Cum fierbi corect ouale ca sa nu se crape si sa le cureti usor
Publicat de Ana Ionescu in 15 Aprilie 2020Ouale sunt benefice pentru sanatate. Ultimul studiu arata ca ideal ar fi sa mancam un ou pe zi pentru a ne mentine sanatosi.
Ouale au termen de valabilitate 28 de zile. Totusi, perioada in care le putem valorifica la maxim proprietatile nutritive este intre 2 si 8 zile de la ouare. Nu este indicat ca oul sa se consume in prima zi de a ouare, fiind mult prea proaspat pentru a fi digerat corespunzator de organism.
Asadar, primul secret este sa nu fierbi ouale atunci cand sunt foarte proaspete. Ouale care au cel putin 7 zile sunt mai usor de curatat.
De asemenea, pentru a le curata mai usor, poti sa tii ouale la abur 15 minute. Pune apa intr-un vas si las-o sa fiarba. Asaza ouale deasupra aburilor.
Daca ai fiert mai multe oua si ti se pare greu sa le cureti, pune-le putin in apa. Aceasta va inmuia coaja si ouale vor fi mai usor de curatat.
Cum fierbi ouale
Pune putina apa rece intr-o cratita si asaza ouale in ea intr-un singur strat, nu unele peste altele. Adauga apoi apa rece cat sa acopere ouale cu un centimetru.
Cu cat sunt mai multe oua in cratita cu atat mai multa apa trebuie sa aiba peste ele.
Adauga in apa o lingurita de otet pentru a evita ca albusurile sa se scurga in cazul in care un ou crapa in timpul fierberii. De asemenea, pentru a preveni fisurarea cojilor poti adauga in apa si 1/2 lingurita de sare.
Cat timp trebuie sa fierbi ouale
Timpul ideal de fierbe pentru oua este de 10-12 minute. In cazul in care doresti ouale mai moi sau mai tari, poti verifica un ou dupa 10 minute de fierbere pentru a vedea daca este pe gustul tau. Pentru a le raci repede pune apa rece peste oua.
Cea mai buna si sigura metoda de a pastra ouale fierte este intr-un recipient acoperit la frigider. Ouale pot elibera mirosuri in frigider de aceea este bine sa le tii acoperite. Trebuie consumate in 5 zile.
Ce contine un ou
Albusul reprezinta aproximativ 55% din greutatea totala a unui ou si este de consistenta vascoasa, concentreaza proportia cea mai mare de proteine, enzime, vitamine (riboflavina si tiamina) si substante minerale (saruri de potasiu, cantitati mici de calciu, fier si magneziu).
Galbenusul reprezinta aproximativ 35% din greutatea oului si contine mari cantitati de lipide (64% sunt gliceride, 30% fosfolipide si 6% colesterol). Afla cate oua poti manca pe zi.
Sursa: https://simplyrecipes.com