Alimentatie sanatoasa

O dieta sanatoasa ne ajuta sa ne protejam de malnutritie in toate formele sale, precum si de boli care nu sunt transmisibile, inclusiv diabet, boli de inima, accident vascular cerebral si cancer.

In intreaga lume, dietele nesanatoase si lipsa activitatii fizice sunt printre principalii factori de risc pentru sanatate.

Ce inseamna un stil de viata sanatos

Alimentatia sanatoasa incepe inca din primii ani de viata. Alaptarea favorizeaza cresterea armonioasa si sanatoasa a copiilor si le imbunatateste devoltarea cognitiva. In plus, hranirea copilului la san poate oferi beneficii pe termen lung, inclusiv reducerea riscului de supraponderabilitate si a bolilor care sunt transmisibile ulterior in viata.

Aportul caloric versus consumul caloric

Aportul caloric trebuie sa fie echilibrat cu consumul caloric. Pentru a evita cresterea in greutate, grasimile nu trebuie sa depaseasca 30% din aportul caloric total.

Aportul de grasimi saturate ar trebui sa reprezinte mai putin de 10% din aportul caloric total, iar aportul de grasimi trans mai putin de 1%. Pentru a ajunge la acest echilibru, consumul de grasimi ar trebui modificat pentru a reduce grasimile saturate si trans, in favoarea grasimilor nesaturate, cu obiectivul final de suprimare a grasimilor trans produse industrial.

Limitarea aportului de zahar

Limitarea aportului de zahar este vitala pentru o buna functionare a organismului. Astfel, aportul de zahar trebuie sa fie limitat la mai putin de 10% din aportul caloric total pentru a avea o dieta sanatoasa.

Mentinerea aportului de sare sub 5 grame pe zi (echivalent cu mai putin de 2 g de sodiu pe zi) ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale si reduce riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda reducerea consumului de sare in randul populatiei cu 30% pana in 2025. De asemenea, OMS doreste stoparea cresterii cazurilor de diabet si obezitate la adulti si adolescenti, precum si copii supraponderali pana in 2025.

Alimentatie sanatoasa - prezentare generala

O alimentatie sanatoasa de-a lungul vietii ajuta la prevenirea malnutritiei sub toate formele sale, precum si la reducerea riscului de aparitie a diferite boli si afectiuni. Cu toate acestea, cresterea consumului de alimente procesate, urbanizarea rapida si schimbarea stilului de viata au dus la o schimbare a obiceiurilor alimentare. In prezent, oamenii consuma mai multe alimente hipercalorice, grasimi, zaharuri gratuite si sare / sodiu. Pe de alta parte, multe persoane nu mananca suficiente fructe, legume si fibre alimentare, cum ar fi cerealele integrale.

Compozitia exacta a unei diete variate, echilibrate si sanatoase poate fi determinata de caracteristicile fiecarei persoane (varsta, gen, obiceiuri de viata si gradul de activitate fizica), contextul cultural, mancarea disponibila si obiceiurile alimentare. Cu toate acestea, principiile de baza ale alimentatiei sanatoase raman aceleasi. Pentru adulti, o dieta sanatoasa include urmatoarele:

Mai putin de 10% din cantitatea calorica totala de zaharuri gratuite, ceea ce este echivalent cu 50 de grame (sau aproximativ 12 lingurite de nivel) in cazul unei persoane cu o greutate corporala normala, care consuma aproximativ 2.000 de calorii pe zi, desi pentru a obtine beneficii suplimentare de sanatate, idealul ar fi un consum mai mic de 5% din aportul caloric total.

Zaharurile gratuite sunt toate cele pe care producatorii, bucatarii sau consumatorii le adauga la alimente sau bauturi, precum si zaharurile prezente in mod natural in miere, siropuri si sucuri si concentrate de fructe.

Mai putin de 30% din aportul caloric zilnic din grasimi. Grasimile nesaturate (prezente la peste, avocado, nuci si in floarea soarelui, soia, canola si uleiuri de masline) sunt de preferat grasimilor saturate (prezente in carnea grasa, unt, palmier si ulei de nuca de cocos, smantana, branza, untura) si grasimi trans de toate tipurile, in special grasimile produse industrial (prezente in pizza congelata, placinte, prajiturele, prajituri, napolitane, uleiuri de gatit) si grasimile trans provenite din rumegatoare (prezente in carne si produse lactate ale rumegatoarelor, cum ar fi vacile, oile, caprele).

Este recomandata reducerea aportului de grasimi saturate la mai putin de 10% din aportul total de calorii, iar aportul de grasimi trans la mai putin de 1%. In special, grasimile trans produse industrial nu fac parte dintr-o dieta sanatoasa si trebuie evitate. Mai putin de 5 grame (aproximativ o lingurita) pe zi. Sarea trebuie iodata.

Alimentatia pentru sugari si copii mici

In primii doi ani ai vietii unui copil, nutritia optima determina o crestere sanatoasa si imbunatateste dezvoltarea cognitiva. In plus, reduce riscul de supraponderabilitate si obezitate, dar si de boli netransmisibile in viitor.

Sfaturile pentru o alimentatie sanatoasa in timpul alaptarii si copilariei sunt aceleasi ca si pentru adulti, desi urmatoarele elemente sunt de asemenea importante: Bebelusii trebuie sa fie hraniti exclusiv cu lapte matern pentru primele sase luni de viata.

Pentru a imbunatati consumul de fructe si legume se recomanda:

Reducerea aportului total de grasime la mai putin de 30% din aportul caloric zilnic contribuie la prevenirea cresterii in greutate nesanatoase in randul populatiei adulte. In plus, pentru a reduce riscul de a dezvolta boli netransmisibile, este necesar sa:

Pentru a reduce aportul de grasime, in special grasimea saturata si grasimea trans produsa industrial, poti apela la:

Sursa: https://www.who.int
Cel mai puternic ceai pentru slabit Ceaiul de scortisoara si foi de dafin este unul dintre cele mai eficiente ceaiuri pentru slabit. Foile de dafin si scortisoara au numeroase beneficii pentru sanatate si, impreuna, au proprietati antiseptice, efect diuretic si digestiv.
ANPC: Atentie la ciresele toxice! Pot afecta ficatul si rinichii Ciresele sunt vedetele acestui sezon. Preturile lor sunt destul de piperate, asadar trebuie sa acordam o mare atentie atunci cand le cumparam. ANPC avertizeaza ca pe piata se comercializeaza cirese toxice, care ne pot afecta sanatatea.
Leguma care ingrasa cel mai mult. Evit-o daca vrei sa slabesti Vrei sa urmezi o dieta care sa te ajute sa scapi de kilogramele in plus? Ca sa ajungi la greutatea pe care o visezi trebuie in primul rand sa adopti un stil de viata sanatos, fara sa apelezi la regimuri alimentare stricte.
Formula matematica : Cate calorii trebuie sa consumi zilnic ca sa slabesti Secretul pentru a nu castiga in greutate este sa mananci aceeasi cantitate de calorii pe care o consumi in fiecare zi. In medie, o femeie de 35 de ani, care cantareste 60 kg, care nu practica niciun tip de activitate fizica si care are un job sedentar, are nevoie de aproximativ 2000 de calorii pe zi.
5 alimente care te scapa de burta Numeroase studii au aratat ca depunerile de grasime din zona abdominala pot creste riscul de aparitie a unor boli ce iti pot pune sanatatea in pericol.
8 alimente care te scapa de constipatie Constipatia este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale sistemului digestiv. Stresul, lipsa miscarii fizice, munca sedentara, alimentele procesate si o dieta saraca in fibre pot fi cauzele principale.
Ridichile au beneficii uriase pentru sanatate. Elixirul primaverii Ridichile, numite si vestitorii primaverii, au numeroase beneficii pentru sanatate. Folosite de secole in medicina traditionala chineza, ridichile au fost recunoscute pentru diversele lor virtuti terapeutice: amelioreaza febra, durerile in gat, afectiunile bilei si inflamatiile din corp.
Ceapa verde: medicamentul primaverii cu numeroase beneficii pentru sanatate Ceapa verde, supranumita si medicamentul primaverii, nu trebuie sa lipseasca din dieta noastra.
Cum congelezi ouale? Iata cum le pastrezi proaspete pentru mai mult timp Alimentele pe care le poti pastra in congelator nu se rezuma doar la carne si legume. Si ouale gatite deja pot fi pastrate in siguranta la congelator.
Fructe pe care ar trebui sa le mananci zilnic daca vrei sa slabesti Consumul de fructe si legume este cheia unei sanatati bune. Potrivit specialistilor, ar trebui sa mancam zilnic patru portii de fructe zilnic. In afara de beneficiile lor pentru sanatate, fructele te pot ajuta sa iti mentii si greutatea si chiar sa slabesti.
Ce poti sa mananci seara ca sa nu te ingrasi Ce putem manca seara ca sa nu ne ingrasam este o intrebare pe care si-o pun foarte multe persoane.
Alimente de post sanatoase, care nu ingrasa Postul este o perioada buna pentru detoxifierea organismului, dar si a spiritului. De asemenea, este o ocazie buna pentru a slabi. Nu toate alimentele de post insa sunt si foarte sanatoase.
Piramida nutritionala: Ce cantitate trebuie sa mananci din fiecare aliment si la ce interval A manca sanatos, fara a castiga in greutate, inseamna in primul o atentie sporita asupra portiilor. Chiar daca de multe ori avem grija la ceea ce punem in farfurie, neglijam un aspect foarte important: cantitatea.
5 alimente care alunga stresul si nici nu ingrasa In orice perioada de stres, avem tendinta sa mancam mai mult. In locul gustarilor pline de calorii, putem opta insa pentru alimente sanatoase, care sa ne si ajute sa alungam starile de stres, anxietate sau irascibilitate.
Fructe si legume pe care trebuie sa le consumi in luna aprilie Luna aprilie este una bogata in ceea ce priveste fructele si legumele pe care le poti consuma.
Alimente bogate in iod care ajuta la buna functionare a tiroidei Deficitul de iod in alimentatie este considerat principala cauza a afectiunilor tiroidiene in lume. Iodul este un mineral esential pentru buna functionare a tiroidei, de aceea o alimentatie bogata in iod poate ajuta tiroida sa gestioneze metabolismul, detoxifierea, cresterea si dezvoltarea.
Pericolul nestiut din salata. Ce ingredient o poate transforma intr-o bomba calorica Salata este una dintre mancarurile sanatoase, recomandata adesea in dietele de slabire si nu numai.
Alimente de evitat la micul dejun, daca vrei o silueta de invidiat Stiinta si micul dejun se afla in contradictoriu de cele mai multe ori. Pe de o parte, industria alimentara ne-a invatat ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, in ciuda faptului ca omiterea lui nu ne dauneaza prea mult.
Cum pastrezi drojdia uscata si drojdia proaspata Drojdia proaspata si cea uscata trebuie pastrate in anumite conditii pentru a nu isi pierde calitatile.
Cum trebuie sa depozitezi alimentele pentru a le prelungi termenul de valabilitate Depozitarea corecta a alimentelor sau unele trucuri te pot ajuta sa prelungesti termenul de valabilitate al unor produse.