Alimente bogate in iod care ajuta la buna functionare a tiroidei
Publicat de Ana Ionescu in 06 Aprilie 2020Deficitul de iod in alimentatie este considerat principala cauza a afectiunilor tiroidiene in lume. Iodul este un mineral esential pentru buna functionare a tiroidei, de aceea o alimentatie bogata in iod poate ajuta tiroida sa gestioneze metabolismul, detoxifierea, cresterea si dezvoltarea.
Ce este glanda tiroida
Tiroida este o glanda situata in partea anterioara a gatului, cu o greutate de 15-30 de grame. aceasta are un rol foarte important deoarece regleaza prin intermediul hormonilor pe care ii sintetizeaza metabolismul grasimilor si al carbohidratilor, respiratia, temperatura corporala, dezvoltarea creierului, nivelul colesterolului, functiile inimii si ale sistemului nervos.
Printre afectiunile tiroidei amintim hipotiroidismul, tiroidita cronica autoimuna Hashimoto si hipertiroidismul.
Consecintele deficitului de iod in organism
Deficitul de iod in organism duce adesea la dezvoltarea unei afectiuni cunoscute sub numele de hipotiroidism. Aceasta boala implica o scadere a productiei de hormoni tiroidieni.
Acest dezechilibru provoaca consecinte grave in organism, printre care se numara cresterea excesiva in greutate, senzatie de oboseala, dereglari in perioada menstruala.
Din fericire, unele alimente il contin in cantitati semnificative si pot preveni scaderea nivelului lor in organism, dupa cum afirma aceasta cercetare de la Universitatea din Oslo (Norvegia). Iata cateva dintre alimentele bogate in iod:
Afinele
Conform unei cercetari efectuate de Universitatea din Sao Paulo (Brazilia), afinele sunt unul dintre cele mai recomandate fructe pentru a avea grija de sanatatea organismului datorita antioxidantilor lor. Se estimeaza ca la fiecare 4 uncii (113 g) din acest fruct obtinem pana la 400 / mcg de iod.
Consumul regulat al acestor fructe ar sprijini functia metabolica prin reglarea functiei tiroidiene. Se recomanda sa le mananci in stare naturala, fie in salate sau smoothie-uri.
Iaurt natural
Iaurtul natural sau organic este un probiotic care poate fi inclus in dieta. Acest aliment contine putin peste jumatate din cantitatea de iod de care organismul are nevoie zilnic, plus sau minus 90 / mcg pentru fiecare ceasca.
Mai mult, culturile lor ar sprijini functia intestinala prin refacerea florei bacteriene, dupa cum arata un studiu realizat de VU University Medical Center din Amsterdam, Olanda. Atentie, nu este recomandat zaharul pentru a-l indulci.
Codul
Codul este un peste bogat in acizi grasi omega 3, vitamina E si minerale precum potasiu, calciu, magneziu si iod. Fiecare 3 uncii de cod (85 g) furnizeaza 99 micrograme de iod, adica aproximativ 66% din cantitatea zilnica de care organismul are nevoie.
Este sarac in grasimi si calorii si este, de asemenea, unul dintre cele mai bune suplimente pentru o dieta sanatoasa pentru glanda tiroida.
Capsuni
Aceste fructe de padure sunt delicioase contin nutrienti esentiali care intaresc apararea organismului, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Cordoba (Spania). In ciuda faptului ca sunt dulci, se crede ca ar putea fi potrivite pentru imbunatatirea sanatatii tiroidiene datorita contributiei lor semnificative de iod.
O cana de capsuni contine 13 mcg de iod, plus sau minus 10% din doza de care are nevoie zilnic fiecare persoana.
Fasolea
Fasolea din toate soiurile lor este o sursa de hrana care poate completa dieta. Cu toate acestea, fasolea alba apare pe lista tipurilor bune pentru reglarea functiei tiroidiene. in plus, unele cercetari asigura ca fasolea alba contine mai mult fier biodisponibil decat fasolea rosie.
O jumatate de cana din acest tip de fasole contine pana la 32 mcg de iod si foarte putine calorii. De asemenea, este buna pentru sanatatea digestiva, deoarece contine fibre.
Cartofii
Cartoful comun este unul dintre cele mai consumate alimente din lume si, de asemenea, o sursa de iod care poate fi gasita in regatul vegetal. Un cartof, in coaja ofera aproximativ 60 mcg de iod atunci cand este copt.
Sursa: https://mejorconsalud.com