ANPC: Atentie la ciresele toxice! Pot afecta ficatul si rinichii

Publicat de Ana Ionescu in 24 Mai 2020
ANPC: Atentie la ciresele toxice! Pot afecta ficatul si rinichii
ANPC: Atentie la ciresele toxice! Pot afecta ficatul si rinichii

Ciresele sunt vedetele acestui sezon. Preturile lor sunt destul de piperate, asadar trebuie sa acordam o mare atentie atunci cand le cumparam. ANPC avertizeaza ca pe piata se comercializeaza cirese toxice, care ne pot afecta sanatatea.

Pe piata din Romania au ajuns cirese din Turcia tratate cu Imazalil si Thiabendazon, substante considerate toxice, insotite de recomandarea de a nu le fi consumata coaja. Inainte de a cumpara cirese, cititi cu atentie eticheta si locul din care provin. 

Paule Anghel, directorul general al ANPC, a declarat ca legislatia europeana interzice folosirea acestor substante in agricultura deoarece pot afecta ficatul si rinichii. 

"Legislatia Uniunii Europene interzice folosirea Thiabendazolului si Imazalilului in agricultura. Produsele tratate cu aceste substante nu au gust sau aspect modificate dar cazul consumului sunt afectati ficatul si rinichii", a a avertizat directorul general al ANPC Paul Anghel.

Si citricele pot fi toxice

"Cititi cu atentie eticheta produselor pe care doriti sa le achizitionati si e bine sa stiti ca: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acopera coaja citricelor, este folosita pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicida", afirma atunci Anghel, prezentand si o eticheta de citrice provenite din Turcia, pe care era mentionata substanta.

Si atunci prezenta riscul consumului unui astfel de fructe si preciza ca "intoxicarea poate interveni chiar daca nu se ingereaza coaja fructelor si legumelor stropite" si ca acestea trebuie spalate pentru indepartarea pesticidului de pe suprafata lor".

Sursa: https://voxbiz.ro
Distribuie in:
Te-ar putea interesa: