5 alimente care te scapa de burta

Publicat de Ana Ionescu in 18 Mai 2020
5 alimente care te scapa de burta
5 alimente care te scapa de burta

Numeroase studii au aratat ca depunerile de grasime din zona abdominala pot creste riscul de aparitie a unor boli ce iti pot pune sanatatea in pericol.

Spre deosebire de grasimea subcutanata, situata chiar sub piele, grasimea viscerala de pe burta se afla adanc situata in cavitatea abdominala si inconjoara organele interne.

Persoanele care au grasimie in zona abdominala prezinta un risc mai crescut de a dezvolta diabet de tip 2, tensiune arteriala ridicata, boli de inima, anumite tipuri de cancer si o functionare cognitiva redusa odata cu inaintarea in varsta.

Este important de retinut ca excesul de grasime viscerala este riscant pentru persoanele care nu au exces de greutate sau obezitate. Cu alte cuvinte, chiar daca indicele de masa corporala (IMC) este in limita normala, mentinerea grasimii viscerale iti poate pune sanatatea in pericol.

Un studiu din 2019 publicat in JAMA a descoperit ca aproximativ 150.000 de femei,  a caror greutate a scazut prin adoptarea unei alimentatii sanatoase, dar care aveau mai multe grasimi in zona abdominala, au prezentat un risc mai mare de deces din orice cauza, in comparatie cu femeile cu greutate sanatoasa care nu avea depuneri de grasime in zona burtii.

Stresul cronic si calitatea slaba a somnului se numara printre principalele motive care duc la aparitia depunerilor de grasime in zona abdominala. Exercitiile fizice si anumite alimente pot avea insa un impact semnificativ asupra reducerii grasimii din aceasta zona a corpului.

Un studiu recent a descoperit ca pur si simplu imbunatatirea calitatii generale a dietei poate reduce acumularea de grasime in zona abdominala.

Cercetatorii au descoperit ca adoptarea unei diete meditereaneene, considerata cea mai sanatoasa din lume, poate ajuta la imbunatatirea sanatatii pe termen lung.

Aceasta dieta implica cateva componente: consumul de legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci si peste; consumul de mai multe grasimi monosaturate din alimente precum uleiul de masline extravirgin si avocado versus grasimi saturate; si consumul redus de carne rosie si alcool.

S-a aratat, de asemenea, ca anumite alimente si nutrienti specifici ajuta la evitarea depunerii de grasime in zona abdominala: Iata cinci dintre aceste alimente pe care ar trebui sa le introduci in dieta ta:

Avocado

Avocado contine grasimi bune, pe langa fibre, antioxidanti si numeroase vitamine si minerale - inclusiv potasiu, un mineral care sustine functia inimii si, de asemenea, ajuta la reglarea tensiunii arteriale, actionand ca un diuretic natural, pentru a elimina excesul de sodiu si lichid din corp.

Un studiu recent arata ca acest fruct  poate ajuta, de asemenea, sa atace grasimea din zona burtii.  Un studiu a fost realizat in acest sens pe 111 adulti impartiti in doua grupuri. Un grup a primit un avocado proaspat ca parte a unei mese zilnice, in timp ce al doilea grup a mancat acelasi numar de calorii fara avocado.

Dupa trei luni, cei care au mancat avocado au inregistrat o reducere a grasimii viscerale, efect care nu a fost observat in grupul de control (fara avocado).

Chiar daca nu mancati zilnic un avocado intreg, incorporarea acestui aliment in dieta este o strategie inteligenta de protectie a sanatatii.

Nuci

Nucile, un element esential al dietei mediteraneene, ofera grasimi sanatoase pe langa proteine vegetale, antioxidanti, fibre si o gama larga de vitamine si minerale. Printre acestia se numara multi nutrienti cum ar fi magneziul, care sustine sanatatea mentala si somnul.

Datele de urmarire din diverse studii arata ca adultii care mananca in mod regulat o medie zilnica de cel putin un sfert de uncie de nuci - inclusiv migdale, nuci din Brazilia, caju, filbert (alune), nuci de pin sau fistic, nuci - au un nivel mai mic IMC si tensiunea arteriala.  De asemenea, au masuratori mai mici ale taliei, un indicator al acumularii de grasime din burta.

Daca nu sunteti alergic sau sensibil la nuci, sunt usor de adaugat la aproape orice masa sau gustare.

Linte

Pe langa faptul ca sunt naturale, fara gluten, accesibile, ecologice, versatile, lintea este incredibil de hranitoare. Sunt pline de proteine vegetale, minerale cheie, vitamine si antioxidanti si sunt pline de fibre. Un studiu care a urmarita depunerile de grasime in zona abdominala in cazula adultilor pe o perioada de 5 ani a aratat ca pentru fiecare crestere de 10 grame a fibrei solubile consumate, rata acumularii de grasimi viscerale a scazut cu 3,7%.

O ceasca de linte gatita ofera 14 grame de fibre, cu aproximativ jumatate din fibra solubila, tipul care este cunoscut pentru a ajuta la sustinerea regularitatii intestinale si a scaderii colesterolului.

Opteaza pentru linte in locul carnii ca sursa de proteine intr-o masa, asezonata cu ierburi si combinata cu ulei de masline extravirgin, plus o portie generoasa de legume si o portie mica de amidon sanatos din cartof dulce sau cartofi, dovlecei spagheti sau Quinoa.

Cereale integrale

Popularitatea dietelor keto si paleo a facut ca multi oameni sa aleaga cerealele integrale, mai ales ca pot duce la o reducere a grasimii abdominale.

Cercetarile care au implicat mai mult de 2.800 de participanti la Studiul de la Framingham Heart au descoperit ca aportul de cereale integrale au dus la o reducere a grasimii subcutanate si visecerale. Consuma cantitati moderate de cereale integrale in functie de cat de activ esti pe parcursul zilei.

Optiunile bune includ ovaz la micul dejun, quinoa adaugata la o salata la pranz si orez brun sau salbatic adaugat la un amestec de mancare la cina.

Somon salbatic

Vitamina D este importanta pentru o serie de functii, inclusiv imunitatea, reglarea densitatii osoase si sanatatea mintala. Cercetarile arata, de asemenea, ca un nivel scazut de vitamina D este legat de o crestere grasimii totale a corpului, cat si a grasimii viscerale la femei si a grasimii viscerale la barbati.

Putine alimente sunt surse semnificative de vitamina D, iar unul dintre cele mai bune este somonul salbatic. O portie de patru uncii de somon conserve poate oferi 80% din valoarea zilnica pentru vitamina D.

Daca nu consumi peste sau nu iti place somonul, alege alimente care au un continut mare de vitamina D, cum ar fi lapte vegetal sau ia in considerare un supliment de vitamina D care ofera 800-1000 UI de vitamina D zilnic.

Sursa: https://health.com
Distribuie in:
Te-ar putea interesa: