Febra declansata de COVID-19. Tot ce trebuie sa stii despre temperatura in cazul infectiei cu coronavirus

Publicat de Ana Ionescu in 13 Aprilie 2020
Febra declansata de COVID-19. Tot ce trebuie sa stii despre temperatura in cazul infectiei cu coronavirus
Febra declansata de COVID-19. Tot ce trebuie sa stii despre temperatura in cazul infectiei cu coronavirus

Cele mai multe persoane infectate cu noul coronavirus nu prezinta simptome. Nici macar febra. Cu toate acestea, atunci cand simptomele incep sa se manifeste apar temperatura ridicata, tusea seaca si dificultatile de respiratie.

Cand ar trebui sa ne ingrijoram insa daca facem febra in aceasta perioada? Ce inseamna temperatura ridicata ce necesita consult de urgenta? Potrivit specialistilor, febra se poate manifesta diferit de la o persoana la alta. 

De ce facem febra? 

Cand ne gandim la febra ne gandim la temperatura normala a corpului ca la un numar statistic. De fapt, temperatura corpului unei persoane poate varia pe parcursul zile, spune Georgine Nanos, M.D., medic de familie si CEO al Kind Health Group, un serviciu de telemedicina. 

De asemenea, nu exista un singur numar care sa fie "normal" pentru toata lumea. Cercetari recente au descoperit chiar ca temperatura medie a corpului sa schimbat de-a lungul anilor. Oamenii de stiinta spun ca acum este in jur de 36,5 grade Celsius, nu 37 de grade Celsius. 

Febra este definita din punct de vedere tehnic ca temperatura corpului de 38° C sau mai mare, conform Centrelor de Control si Prevenire a Bolilor. Acest lucru este valabil atat pentru bebelusi, cat si pentru adulti.

Febra nu este neaparat un lucru rau

"Febra indica faptul ca corpul tau face ceea ce ar trebui sa faca ca raspuns la o infectie", spune medicul. Este un semn ca sistemul tau imunitar isi face treaba, luptand impotriva unui invadator, precum un virus sau o bacterie, in incercarea de a impiedica depasirea corpului tau.

Cu toate acestea, febra nu trebuie ignorata. In afara faptului ca te poate face sa simti frisoane, dureri de cap sau oboseala, ea poate indica faptul ca se dezvolta o boala grava si o febra necontrolata poate provoca convulsii sau leziuni ale creierului. Deci este important sa fim atenti la starile febrile si sa le tratam corespunzator.

Tipuri de termometre 

Exista diferite tipuri de termometre si modalitati de utilizare a acestora. Cele mai utilizate astazi sunt cele digitale si pot fi utilizate oral, rectal sau sub brat. Exista insa si unele concepute pentru a fi utilizate in urechi, numite termometre timpanice sau pe fruntea ta, numite termometre cu artera temporala.

Mai important decat tipul de termometru pe care il folosesti este modul de utilizare in conformitate cu indicatiile care vin cu acesta, spun specialistii.

De asemenea, acestia avertizeaza ca nu ar trebui sa va concentrati prea mult asupra numarului exact de pe termometru. Modul in care specialistii din domeniul sanatatii trateaza febra depinde de varsta, de simptomele insotitoare si de conditiile de baza ale fiecarui pacient. 

De exemplu, Academia Americana de Pediatrie recomanda sa apelati imediat medicul dumneavoastra daca bebelusul de 3 luni si mai mic dezvolta o febra de 38° Celsius. (citirile rectale sunt cele mai precise pentru bebelusi si tind sa fie cu un grad mai mare decat citirile orale).

Pentru bebelusii mai mari si pentru adulti, nu exista o lectura exacta care sa dicteze ca trebuie sa apelati la medic. in schimb, ar trebui sa tii cont de starea ta generala impreuna cu citirea temperaturii.

De exemplu, un adult sanatos, cu febra de peste 38 de grade Celsius si doar un disconfort usor poate sta acasa, cu odihna si lichide. insa un adult cu febra peste 38 de grade Celsius, care are si boli de inima, si diabet - in special daca febra este insotita de dureri si frisoane severe - ar trebui sa apeleze imediat la un medic. 

Febra si COVID-19

in acest moment al focarului COVID-19, oamenii de stiinta nu au identificat un model specific de febra legat de aceasta boala.

Acelasi lucru este valabil si pentru celelalte simptome principale ale bolii. "Oamenii raporteaza o serie de simptome cu diferite grade de severitate, deci nu exista un set de semne care sa ne poata spune sigur daca este vorba sau nu de COVID-19 ", spune Elissa Perkins, MD, profesor asociat de medicina de urgenta la Boston Medical Center, care trateaza afluxul de pacienti cu coronavirus. 

"Ar face viata tuturor mult mai usoara daca acest lucru ar fi posibil, dar nu este asa."

Pentru a decide cine poate fi vazut de un profesionist din domeniul sanatatii sau testat pentru COVID-19, Perkins spune ca medicii evalueaza febra impreuna cu alte simptome: varsta unei persoane, istoricul sanatatii si orice conditii de baza.

Apoi, in functie de capacitatea spitalelor locale si de disponibilitatea limitata a testelor, specialistii din domeniul sanatatii publice pot sfatui persoanele cu simptome de COVID-19 sa ramana in contact cu un medic la telefon, mai degraba decat sa mearga direct la sectia de urgenta.

Cum sa tratezi febra daca suspectezi ca ai COVID-19

Daca febra este insotita de simptome usoare si nu este foarte ridicata nu trebuie sa iei neaparat medicamente spun specialistii. Cu odihna si o compresa rece si hidratare, febra poate fi scazuta. De asemenea, se pot administra medicamente antitermice daca temperatura incepe sa creasca. 

Studiile efectuate pe animale au descoperit ca o febra poate ajuta sistemul imunitar sa isi faca treaba, iar scaderea febrei cu medicamente poate suprima capacitatea corpului tau de a combate boala, spune Matthew J. Kluger, doctor in stiinta si profesor pensionat al fiziologie la Universitatea Michigan din Ann Arbor.

Cercetarile de ultima generatie ale lui Kluger din anii '70 sugereaza ca febra este un raspuns biologic adaptativ la infectii si poate stimula eficacitatea celulelor care lupta impotriva bolilor. "Tratarea febrei cu medicamente te poate face sa te simti mai bine, dar  nu pentru ca iti scade temperatura, ci pentru ca medicamentul este un analgezic, un reducere a durerii", spune Kluger.

Daca febra trece insa de 39 de grade Celsius trebuie sa consulti un medic. O febra ridicata poate duce la o convulsie sau leziuni ale creierului.

Daca simptomele sunt usoare si pacientii suspecti de coronavirus nu prezinta si alte afectiuni medicale, specialistii le recomanda acestora sa ramana izolati acasa.

Dupa 14 zile, CDC spune ca puteti intrerupe izolarea la domiciliu daca nu ati mai facut febra timp de 72 de ore si au trecut cel putin 7 zile de la aparitia primelor simptome. 

Sursa: https://consumerreports.org
Distribuie in:
Te-ar putea interesa: