Tii dieta si nu reusesti sa slabesti: 7 cauze posibile

Publicat de Ana Ionescu in 20 Mai 2020
Tii dieta si nu reusesti sa slabesti: 7 cauze posibile
Tii dieta si nu reusesti sa slabesti: 7 cauze posibile

Tii diete sau regimuri de slabire si nu reusesti sub nicio forma sa pierzi in greutate? Iata cateva cauze posibile care pot impiedica acest proces.

Lipsa de somn

Lipsa de somn poate avea un impact urias asupra greutatii corporale. In primul rand, pentru ca provoaca senzatia de foame tarziu in noapte si poti cadea mai usor prada tentatiilor si in al doilea rand pentru ca poate produce modificari la nivelul hormonilor care cresc pofta de mancare.

Stres

Cortizolul, "hormonul stresului", este secretat, ceea ce determina o crestere a apetitului. si, desigur, este posibil sa ajungem si la alimente cu un continut ridicat de calorii in perioade de stres. Aceasta combinatie este un teren de reproducere perfect pentru cresterea in greutate.

Antidepresive

Un efect secundar al unor antidepresive este cresterea in greutate. Unii oameni experimenteaza cresterea in greutate dupa inceperea tratamentului medicamentos cu acest tip de pastile. De asemenea, depresia in sine poate provoca modificari in greutate.

Medicamentele

Lista include medicamente antipsihotice (utilizate pentru tratarea tulburarilor precum schizofrenia si tulburarea bipolara), impreuna cu medicamente pentru tratarea migrenelor, convulsii, hipertensiune arteriala si diabet.

Anticonceptionalele

Spre deosebire de credinta populara, pilulele contraceptive (estrogen si progestin) nu sunt dovedite a duce la cresterea in greutate de durata. Se crede ca unele femei care iau astfel de pilule pot avea unele cresteri in greutate legate de retentia de lichide, dar acest efect este de obicei pe termen scurt.

Hipotiroidismul

Daca tiroida (glanda in forma de fluture din partea din fata a gatului) nu face suficient hormon tiroidian, probabil te simti obosit, slabit si poti avea fluctuatii de greutate. Fara suficient hormon tiroidian, metabolismul tau incetineste, ducand la crestere in greutate. Chiar si o tiroida care functioneaza la capatul inferior al intervalului normal poate duce la cresterea in greutate. Tratarea hipotiroidismului cu medicamente poate inversa o parte din cresterea in greutate.

Ovarele polichistice

Aceasta afectiune este o problema hormonala frecventa la femeile aflate la varsta fertila. Starea duce la dezechilibre hormonale care afecteaza ciclul menstrual al unei femei si poate duce la un plus de par si acnee.

Femeile cu aceasta afectiune sunt rezistente la insulina (hormonul care controleaza zaharul din sange), astfel incat poate provoca crestere in greutate. Greutatea tinde sa se stranga in jurul burtii, punand aceste femei la un risc mai mare de boli de inima.

Sursa: https://webmd.com
Distribuie in:
Te-ar putea interesa: