Eucaliptul si proprietatile sale pentru aparatul respirator

Publicat de Ana Ionescu in 30 Martie 2020
Eucaliptul si proprietatile sale pentru aparatul respirator
Eucaliptul si proprietatile sale pentru aparatul respirator

Eucaliptul este o planta medicinala recomandata in cazul bolilor care afecteaza tractul respirator, cum ar fi gripa, astmul sau racelile.

Cand a fost descoperit eucaliptul

Exista mai mult de 700 de specii din acest copac, originar din Australia si Tasmania, care este distribuit in toate partile lumii. Datorita capacitatii sale mari de a absorbi apa, eucaliptul a ajuns in Europa la sfarsitul secolului XIX, cu scopul de a curata regiunile mlastinoase, deoarece prin reducerea nivelului de umiditate, prezenta insectelor precum tantarii este redusa.

Din acelasi motiv, este prezent in zonele cele mai umede din Asia si America, cu intentia de a scadea riscul de boli precum malaria, o boala infectioasa care se transmite de la tantarii Anopheles.

In plus fata de aplicatiile sale medicinale, eucaliptul este adesea utilizat pentru reimpadurire si in industria lemnului si a hartiei.

Principalele proprietati ale eucaliptului

Utilizarea eucaliptului ca planta medicinala este relativ recenta, deoarece dateaza din secolul al XVIII-lea. In principal, este recomandat pentru boli care afecteaza tractul respirator, cum ar fi, printre altele, gripa, astmul sau racelile.

Pentru aplicatiile medicinale ale acestui copac, frunzele speciilor de globulus sunt utilizate mai presus de toate, deoarece au trei proprietati importante: sunt antiinflamatorii, antimicrobiene si expectorante. Prin reducerea inflamatiei, frunzele de eucalipt faciliteaza respiratia.

In ceea ce priveste capacitatea sa antimicrobiana, utilizarea sa este capabila sa omoare acele microorganisme - in principal microbi si bacterii - care sunt cauzele proceselor infectioase din tractul respirator, precum bronsita, sinuzita, traheita si constipatie.

In cele din urma, proprietatile sale expectorante provin din frunzele eucaliptului. Sunt foarte aromate si bogate intr-un ulei esential a carui componenta principala este eucaliptolul.

Componenta mentionata este un mucolitic puternic care fluidizeaza secretiile pulmonare si favorizeaza expulzarea acestora. La randul sau, este antitusiv si un inhibitor al iritatiei bronsice, astfel incat aplicarea sa este recomandata in boli precum bronsita acuta si cronica.

O alta proprietate mai putin cunoscuta a eucaliptului este aceea ca este hipoglicemica, adica reduce nivelul glicemiei, motiv pentru care este uneori folosit ca adjuvant in tratamentul antidiabetic sub supraveghere medicala.

Sursa: https://en.wikipedia.org
Distribuie in:
Te-ar putea interesa: