De ce sapunul distruge coronavirusul? Graficele care explica exact cum functioneaza

Publicat de Ana Ionescu in 31 Martie 2020
De ce sapunul distruge coronavirusul? Graficele care explica exact cum functioneaza
De ce sapunul distruge coronavirusul? Graficele care explica exact cum functioneaza

Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus.

Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de combatere a bolilor infectioase, in fata caruia nici macar SARS-CoV-2 nu poate rezista.

Dar de ce sapunul functioneaza atat de bine? Secretul sapunului

O singura picatura de sapun in apa poate ucide nenumarate bacterii si virusi. Sapunul este un amestec de grasime, apa si alcaline sau sare de baza.

Alkali provine din araba: Al-Qaly = "cenusa", ceea ce foloseau sumerienii inca din 3000 i.Hr., cea mai veche referinta cunoscuta.

Reteta pe care o folosim astazi este foarte asemanatoare cu cea gasita pe tabletele antice. Aceasta solutie spumoasa isi face foarte bine treaba: curata in profunzime si elimina bacteriile si virusurile.

Secretul este in preferintele fiecarui capat al moleculelor de sapun, care au un cap si o coada.

Moleculele de sapun sunt formate dintr-un cap si o coada. Capul este hidrofil, si este atras de apa, iar coada este hidrofoba si lipofila, adica este atrasa de particulele de grasimi sau ulei.

Mai multe molecule de sapun ajung astfel sa inconjoare picatura de grasime si s-o desprinda de suprafata unde era lipita (fibra textila, piele etc.).

Se formeaza o sfera care are in interior particula de grasime si cozile lipofile, iar la exterior are capetele hidrofile; in total sfera e hidrofila la suprafata si deci se simte bine in apa si curge odata cu ea, adica se spala usor, nu sta lipita de suprafete ca uleiul.

Mai exact, fortele atractive dintre capete si apa sunt atat de puternice incat ridica grasimea de la suprafata, o inconjoara complet de molecule de detergent, apoi o separa in bucati mai mici si mai mici, care sunt eliminate apoi in apa.

De ce este sapunul atat de eficient impotriva virusilor precum coronavirus?

Coronavirusul, ca toate virusurile, este practic un set de instructiuni - fragmente de cod genetic - in cautarea de a invada celulele pentru a le forta sa-i urmeze poruncile.

Dar se dovedeste ca acele instructiuni - acidul ribonucleic (ARN) - sunt ambalate in ceea ce este cunoscut sub numele de plic viral, iar cel al SARS-CoV-2 este format din lipide, iar lipidele sunt grasimi. In fata sapunului, acesta este calcaiul lui Ahile.

Atunci cand coronavirusurile ajung pe maini, acestea nu pot patrunde in piele, deoarece stratul lor exterior este usor acid, dar pot ramane acolo asteptand posibilitatea de a intra in corp prin locuri mai vulnerabile. si in acel moment il puteti intercepta si distruge, doar spalandu-va mainile.

Sapunul nu numai ca descompune virusul de pe piele, dar determina si dizolvarea plicului viral, astfel incat proteinele si ARN-ul aluneca si virusul moare metaforic - de fapt este dezactivat, deoarece virusurile nu sunt tocmai vii.

Ramane doar ca apa sa ia resturile a ceea ce pana acum 20 de secunde era o amenintare serioasa pentru sanatatea noastra si a celorlalti.

De ce 20 de secunde?

Pentru ca sapunul are nevoie de ceva timp pentru ca magia lui sa se intample si, in plus, avem nevoie si de cateva secunde pentru a ne asigura ca sapunul ajunge pe toata suprafata pielii mainilor.

Sursa: https://bbc.com
Distribuie in:
Te-ar putea interesa: