Ce si cat mancam de Paste ca sa nu ne ingrasam

Publicat de Ana Ionescu in 17 Aprilie 2020
Ce si cat mancam de Paste ca sa nu ne ingrasam
Ce si cat mancam de Paste ca sa nu ne ingrasam

Mesele de sarbatori sunt copioase si de multe ori acumulam kilograme in plus. Pasca, cozonacul, drobul sau carnea de miel sunt mancaruri grele, care ne pot afecta chiar sanatatea daca nu le mancam cu moderatie.

Iata ce si cat trebuie sa mancam de Paste pentru a nu ne ingrasa si pentru a evita indigestia:

Cate oua mancam

Ultimele studii au aratat ca putem consuma un ou pe zi, fara sa avem probleme de sanatate. Consumul regulat de oua nu creste riscul aparitiei de boli cardiovasculare la persoanele cu prediabet si diabet tip II.

Mielul - o carne care se digera foarte greu

Carnea de miel se digera foarte greu, de aceea trebuie consumata cu moderatie. Aceasta trebuie sa fie fara grasimi si combinata cu salate sau legume de sezon.

Cozonacul si pasca, consumate cu moderatie

Nu trebuie sa te abtii de la dulciuri, mai ales ca este sarbatoare. Pasca si cozonacul insa trebuie consumate cu moderatie. O felie pe zi, nu insa imediat dupa masa. O poti servi la micul dejun sau ca o gustare intre mese.

Nu manca mai multe feluri de mancare la o masa

Mesele de sarbatori sunt pline de tentatii, cu multe feluri de mancare delicioase. Atentie insa! Pentru a evita acumularea de kilograme in plus si indigestia, incearca sa nu combini mai multe feluri de mancare la o masa.

Sistemul digestiv poate fi suprasolicitat, deoarece digestia alimentelor este ingreunata. De aceea este important sa faci pauza de cel putin 3 ore intre mese. Organismul are nevoie de un repaus alimentar.

Cat alcool pot sa beau?

Alcoolul este periculos pentru sanatate si contine si foarte multe calorii. Limiteaza-te asadar la un pahar cu vin pe zi. Nu il consuma insa in timpul meselor.

Nu uita de hidratare si miscare

De sarbatori stam mai mult pe la mese, insa nu uita ca trebuie sa faci si miscare. Plimbarile scurte ajuta digestia. Nu uita nici de cei 2 litri de apa pe care trebuie sa ii consumi zilnic.

Recomandarile nutritionistului Mihaela Bilic de Paste

"Drobul este un preparat specific Pastelui, din carne slaba pusa la cuptor, amestecata cu multe verdeturi si nu reprezinta un risc pentru silueta. Carnea de miel poate fi gatita la cuptor sau ciorba, doua metode dietetice.

Ciorba are putere de a satura, pentru trei ore nu vei mai simti nevoia de a manca, dar carnea deee miel mai poate fi gatita si cu multa ceapa si usturoi, alimente bogate in multe principii nutritive si sarace in calorii.

In cazul carnii de miel facuta la cuptor trebuie sa avem grija sa indepartam bucatile albe care sunt bucati de grasime 100% si care sunt mai greu de digerat.

Pasca si cozonacul sunt desert de casa, un fel de paine dulce si nu se pot incadra in categoria cofetarie. O felie de pasca care contine branza de vaci nu ne poate pune silueta in pericol asa cum ar face o felie de tort de ciocolata sau alte dulciuri facute cu crema, cu unt, cu multa grasime. Sunt la limita dintre produsele de panificatie si cofetarie.

In ce priveste alimentele, nu trebuie consumate in exces casul si branza. Casul este o telema nesarata, dar este grasa si nu se poate manca in exces, iar primavara laptele este mai bogat in grasimi. Sa mananci un kilogram de cas in loc de paine cu unt crezand ca nu te ingrasi este o mare greseala.

Este primavara si pietele sunt pline acum de verdeturi, legume si fructe si nu ar strica daca pe masa de paste s-ar regasi si unele ingrediente care nu se incadreaza la categoria preparate traditionale.

"Pestele, nu prajit, ci la gratar, cu saramura, sau la cuptor. Este usor de digerat, are proteine cu aminoacizii esentiali, este bogat in grasimea sanatoasa, indiferent de culoarea pestelui, grasimea este una sanatoasa, nicidecum interzisa. Ar trebui sa fie mai prezent pe mesele noastre.

Trebuie repusa la loc de cinste pe masa noastra si ciorba. Avenit primavara, gasim pe piata o multime de legume si zarzavaturi. Ciorbele pot fi mancate reci, direct de la frigider, facute numai din legume. Sunt o sursa de hrana si hidratare in acelasi timp.

In ce priveste desertul, recomand inghetata. Este un amestec de lapte cu putin zahar si daca avem grija sa nu luam varianta cu mult sos de ciocolata sau multa grasime, nu ar trebui sa fie vreo problema. Inghetata este pe placul creierului, avem asadar satisfactia maxima pentru un desert delicios si in acelasi timp nu este bogata in calorii.

Ceea ce inseamna ca putem sa fim extrem de fericiti mancand o inghetata si este o alternativa foarte buna pentru copii.

Decat sa ii dam tot feluri de prajituri cu blaturi colorate, facute cu margarina, orice copil va fi fericit sa manance o inghetata pe bat, iar inghetata este de fapt si o sursa de lapte, o sursa de calciu si faptul ca este si pusa pe bat nu o poate face decat delicioasa", sunt recomandarile Mihaelei Bilic.

Sursa: https://feminis.ro
Distribuie in:
Te-ar putea interesa: