Salariul mediu in Romania

Publicat de Micu Adi Marian in 04 Februarie 2022
Salariul mediu in Romania
Salariul mediu in Romania

Salariul mediu in Romania este de aproximativ 3.575 de lei (RON) pe luna, potrivit Institutului National de Statistica. Aceasta se ridica la aproximativ 812 euro (EUR) atunci cand este convertit in moneda euro.

In comparatie cu alte tari europene, aceasta cifra este relativ scazuta si reflecta o diferenta intre salariile romanilor locali si cele ale strainilor care pot fi angajati in aceleasi locuri de munca.

Decalajul salarial s-a accentuat de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007, cand salariile cetatenilor UE care lucreaza in Romania au crescut mult mai rapid decat cele ale romanilor, datorita cererii mai mari pentru competentele si calificarile acestora.

Un studiu recent realizat de Mercer a aratat ca, in ciuda faptului ca Romania este una dintre cele mai sarace tari din Europa, capitala sa, Bucuresti, este in prezent cel mai scump oras pentru expatriatii din Europa Centrala si de Est, datorita prosperitatii sale relative in comparatie cu alte orase din aceasta regiune.

Aceasta disparitate intre venituri poate fi atribuita in mare parte unor factori precum o birocratie ineficienta in sectorul public, un sistem de impozitare nefavorabil, conditii proaste pe piata muncii si o lipsa de cunostinte in randul angajatorilor cu privire la modul in care trebuie utilizate legile UE privind practicile de recrutare.

Cu toate acestea, cu mai multe investitii in programe de educatie si formare profesionala, precum si cu reforme mai ample puse in aplicare in sectorul ocuparii fortei de munca, este posibil ca standardele de viata sa se imbunatateasca in timp.

Sursa: https://calculator-salariu.net
Distribuie in:
Te-ar putea interesa: