Viata cu aroma de cafea
Publicat de Micu Adi Marian in 01 Aprilie 2020Viata cu aroma de cafea, asa s-ar putea numi diminetile tuturor. Caci fara o cafea energizanta parca nu putem face fata zilei de munca ce urmeaza. Cafeaua nu doar ca are un gust minunat, dar are si foarte multe beneficii.
De-a lungul anilor, numeroase studii au aratat ca aceasta bautura atat de iubita are o serie de beneficii asupra organismului nostru.
7 motive pentru care viata cu aroma de cafea este minunata
Cafeaua ne face mai inteligenti
Ingredientul activ din cafea este cofeina, care este un stimulent si cea mai frecventa consumata substanta psihoactiva din lume.
Cofeina actioneaza asupra creierului blocand efectele unui neurotransmitator inhibitor numit adenozina.
Prin blocarea efectelor inhibitoare ale adenozinei, cofeina creste efectiv focusul neuronal in creier si eliberarea altor neurotransmitatori precum dopamina si norepinefrina.
Multe studii au examinat efectele cofeinei asupra creierului, demonstrand ca cofeina poate imbunatati temporar starea de spirit, timpul de reactie, memoria, vigilenta si functia generala a creierului.
Viata cu aroma de cafea si silueta perfecta
Exista un motiv bun pentru care vei gasi cofeina in majoritatea suplimentelor comerciale pentru arderea grasimilor.
Cofeina, datorita efectului sau stimulant asupra sistemului nervos central, creste atat metabolismul, cat si creste oxidarea acizilor grasi.
De asemenea, poate imbunatati performanta atletica in mai multe moduri, inclusiv prin mobilizarea acizilor grasi din tesuturile grase. In doua meta-analize separate, s-a constatat ca, in medie, cofeina creste performanta exercitiului cu 11–12%.
Cafeaua poate reduce drastic riscul de diabet zaharat de tip 2
Diabetul de tip 2 este o boala legata de stilul de viata care a atins proportii epidemice. A crescut de 10 ori in cateva decenii si afecteaza acum aproximativ 300 de milioane de oameni. Aceasta boala se caracterizeaza prin niveluri ridicate de glucoza din sange din cauza rezistentei la insulina sau a incapacitatii de a produce insulina.
In studiile observationale, cafeaua a fost asociata in mod repetat cu un risc mai mic de diabet de tip 2. Reducerea riscului variaza de la 23% pana la 67%.
Cafeaua poate scadea riscul de Alzheimer si Parkinson
Nu numai ca cafeaua te poate face mai inteligent pe termen scurt, dar iti poate proteja si creierul la batranete. Boala Alzheimer este cea mai frecventa tulburare neurodegenerativa din lume si o cauza principala a dementei. In studii prospective, bautorii de cafea au un risc cu 60% mai mic de Alzheimer si dementa.
Parkinson este a doua cea mai frecventa tulburare neurodegenerativa, caracterizata prin moartea neuronilor generatori de dopamina in creier. Cafeaua poate scadea riscul de Parkinson cu 32–60%.
Cafeaua poate fi extrem de buna pentru ficatul tau
Ficatul este un organ remarcabil care indeplineste sute de functii vitale in corpul tau. Este vulnerabil la capcanele dietetice moderne, cum ar fi consumul de prea mult alcool sau fructoza. Ciroza este stadiul final al afectarii hepatice cauzate de boli precum alcoolismul si hepatita, unde tesutul hepatic a fost in mare parte inlocuit de tesutul cicatricial.
Mai multe studii au aratat ca cafeaua poate reduce riscul de ciroza cu pana la 80%. Cei care beau 4 sau mai multe cani pe zi au simtit cel mai puternic efect.
Sursa: https://healthline.comCafeaua poate reduce, de asemenea, riscul de cancer la ficat cu aproximativ 40%.