Ridichile au beneficii uriase pentru sanatate. Elixirul primaverii
Publicat de Ana Ionescu in 24 Aprilie 2020Ridichile, numite si vestitorii primaverii, au numeroase beneficii pentru sanatate. Folosite de secole in medicina traditionala chineza, ridichile au fost recunoscute pentru diversele lor virtuti terapeutice: amelioreaza febra, durerile in gat, afectiunile bilei si inflamatiile din corp.
Ridichile contin vitamina C, (100 de grame de ridichi asigurand un sfert din necesarul zilnic al organismului), acid folic (6%) si potasiu (5%). De asemenea, au un continut mare de vitamina B6, riboflavina, magneziu, cupru , zinc, fier si calciu. 100 de grame de ridichi contin 1,6 grame de fibre.
Ridichile te apara de raceli
Cu un continut bogat de vitamina C, ridichile asigura cel putin 14% din necesarul de vitamina C, un antioxidant care combate radicalii liberi si ofera organismului protectie impotriva racelilor de sezon.
Previn cancerul
Pentru ca au un continut mare de acid folic, vitamina C si antocianine, ridichiile sunt foarte eficiente in combaterea cancerului de colon, intestinal, de rinichi si de stomac.
Reduc nivelul colesterolului si intaresc imunitatea
Ridichile ajuta la scaderea colesterolului si sporesc imunitatea, deoarece un continut mic de grasimi saturate.
Protejeaza sistemul digestiv
Consumata frecvent, ridichea e un ajutor pentru sistemul digestiv, intrucat aceasta contine calciu, magneziu, potasiu si fibre alimentare necesare unei bune digestii.
Ajuta la buna functionare a ficatului
Ridichea stimuleaza activitatea bilei ceea ce contribuie la buna functionare a ficatului. Propietatile sulfuroase ale ridichilor ajuta la reglarea productie de bilirubina. Fibrele din ridiche regleaza functionarea tractului instestinal si ajuta astfel la eliminarea toxinelor din organism si previne constipatia.
Curata rinichii si combat bolile respiratorii
Ridichile foarte eficiente in prevenirea infectiilor tractului urinar datorita efectului diuretic.
Ridichea functioneaza ca un decongestionat natural al cailor respiratorii ceea ce o face eficienta in tratarea infectiile sinusurilor, bronsitei si astmului.
Remediu natural impotriva infectiei cu Candida
Ridichile ar putea avea proprietati antimicotice, datorita unei proteine numite RsAFP2, despre care unele studii arata ca ar duce la distrugerea ciupercilor care cauzeaza candidoza.
Previn imbatranirea prematura
Datorita continutului bogat de vitamina C, ridichile previn imbatranirea prematura a celulelor. Un alt rol important al vitaminei C este acela de producere a colagenului, o proteina care asigura elasticitate pielii si vaselor de sange, protejandu-te astfel de aparitia mult temutelor riduri.
Atentie: Cumparati doar ridichi care sunt tari si au suprafata lipsita de pete sau crestaturi. Acestea pot rezista la frigider aproximativ doua saptamani.
Persoanele care sufera de tiroida nu trebuie sa consume ridichi in exces, deoarece pot aparea dezechilibre hormonale care agraveaza boala. De asemenea, persoanele care au pietre la vezica urinara trebuie sa ceara sfatul medicului inainte sa consume ridichi.
Sursa: https://doctorulzilei.ro