Paracetamolul, totul despre acest medicament: cand se ia, ce trateaza si cine ar trebui sa il evite

Publicat de Ana Ionescu in 05 Aprilie 2020
Paracetamolul, totul despre acest medicament: cand se ia, ce trateaza si cine ar trebui sa il evite
Paracetamolul, totul despre acest medicament: cand se ia, ce trateaza si cine ar trebui sa il evite

Paracetamolul a devenit unul dintre cele mai vandute medicamente in ultimele zile, dupa ce specialisti din domeniul medical au dezvaluit ca acesta este inclus in schema de tratament pentru pacientii cu coronavirus.

Pentru ca foarte multe persoane si-au facut provizii de paracetamol, Colegiul Farmacistilor a recomandat ca acesta sa fie vandut cu ratia, doar doua cutii pentru o persoana.

Ce este paracetamolul?

Paracetamolul este un medicament simptomatic cu actiune analgezica si antipiretica, fiind recomandat pentru dureri de cap, de spate, urechi, dureri menstruale sau dentare si pentru febra.

Aceste medicamente pot fi comercializate sub forma de capsule, siropuri, pulbere, pastile efervescente, supozitoare, solutie injectabila. Paracetamolul comprimate are o actiune mai lenta, facandu-si efectul in aproximativ o ora.

Sa vedem insa care sunt, concret, indicatiile Paracetamolului, cum se administreaza, cine ar trebui sa il evite, cu ce alte medicamente nu trebuie combinat si ce putem face pentru ameliorarea simptomelor de raceala, gripa, coronavirus, daca nu avem acasa acest medicament.

Cum se administreaza Paracetamolul?

Paracetamolul se administreaza in doze diferite in functie de varsta. Doza normala pentru un adult este de 1-2 comprimate de 500 mg de maxim 4 ori pe zi, cu o pauza de 4 ore intre administrari.

La copii, paracetamolul se administreaza sub forma de sirop si este indicat si celor cu varsta pana in 6 ani. Se administreaza 5 ml de sirop pentru copii si nu este indicata administrarea a peste 3-4 doze in 24 de ore.

Administrare paracetamol comprimate la copii:

Cat despre comprimatele de Paracetamol pentru copii, acestea se administreaza astfel:

Medicii si specialistii atrag atentia ca paracetamolul nu este un medicament specific pentru tratarea COVID-19. Acesta este indicat pentru ameliorarea simptomelor racelii, gripei, inclusiv coronavirus.

Ce reactii adverse poate avea?

Administrat in exces sau pe termen lung, paracetamolul poate produce reactii adverse si poate afecta ficatul.

De asemenea, printre reactiile adverse ale paracetamolului se mai numara pete rosii sau vinetii de piele, greata, varsaturi, diaree, balonare, insomnia, alergii, mancarimi ale pielii, afte, hematuria.

In cazurile severe poate duce la intoxicatie si la aparitia unor simptome precum somnolenta, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale puternice, transpiratie abundenta si letargie – simptome care necesita urgenta medicala!

Cu ce medicamente nu trebuie administrat

Paracetamolul poate administrat impreuna cu alt analgezice, precum ibuprofenul insa niciodata cu un alt medicament care contine paracetamol.

Paracetamolul poate fi luat impreuna cu un analgezic, de tipul aspirinei, ibuprofenului sau Prin urmare, cititi cu atentie etichetele medicamentelor!

Contraindicatii paracetamol: nu luati acest medicament daca:

De asemenea, se recomanda precautie la administrarea Paracetamolului daca luati medicamente antidepresive sau suplimente pe baza de sunatoare (inclusiv ceaiuri).

Cum poti scadea febra daca nu ai paracetamol in casa?

Febra se poate scadea rapid cu ajutorul compreselor cu apa. De asemenea, hidratarea este foarte importanta pentru reglarea temperaturii corpului, pentru ca apa ajuta la refacerea stocurilor de electroliti, care se pot pierde prin transpiratie.

Se recomanda consumul de fructe si legume si odihna, cel putin 8 ore pe noapte.

Sursa: https://csid.ro
Distribuie in:
Te-ar putea interesa: