Munca de acasa si alimentatia: ce trebuie sa faci ca sa nu mananci mult
Publicat de Micu Adi Marian in 24 Martie 2020Munca de acasa este una dintre masurile importante pentru a opri raspandirea coronavirusului. Odata ce ai iesit insa din rutina si elementul tau de a munci intr-un spatiu special destinat activitatilor pentru job poti trece prin numeroase stari, precum nervozitate si anxietate.
Aceste stari pot duce adesea la dezechilibre in alimentatie. Iata cateva sfaturi pentru persoanele care lucreaza de acasa si isi doresc sa evite cresterea in greutate:
Stabileste un program clar al meselor
Stabilirea unui program, a unei rutine, a meselor este esentiala pentru evitarea supraalimentarii atunci cand lucrezi de acasa. O astfel de rutina poate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, la echilibrarea hormonilor ce produc senzatia de foame si la o buna energie mentala si fizica, precum si o sanatate digestiva buna. Asadar, incearca sa iei micul dejun la aproximativ o ora de la trezire si serveste trei mese pe zi, chiar si o gustare, la o distanta de aproximativ patru pana la cinci ore intre ele.
De exemplu, poti lua micul dejun la 8.00, pranzul la 12.00 si o gustare la 16.00. Cina o poti servi la ora 20.00. Sau poti lua micul dejun la 9.00, pranzul la 13.00 si cina la 18.00. Incearca sa nu lasi sa treaca peste cinci ore fara sa mananci.
Asigura-te ca mesele sunt echilibrate nutritional
In loc sa mananci la intamplare, este bine sa ai un plan strategic al componentelor meselor. In fiecare mic dejun, pranz si cina include produse care sa contina proteine slabe si grasimi bune de baza. Aceste alimente furnizeaza nutrientii necesari pentru a sustine un metabolism sanatos si un sistem imunitar puternic.
Pentru a avea energie fizica si mentala, introdu in meniul tau si o mica portie de carbohidrati sanatosi, ca un supliment.
Poti opta pentru legume proaspete sau congelate, naut sau oua pentru proteine, ulei de masline extra-virgin pentru grasimi bune si o portie mica de orez brun sau cartofi pentru carbohidrati sanatosi. Un astfel de echilibru poate ajuta la prevenirea cresterii in greutate.
Gandeste-te la ceea ce bei
Tine langa tine o sticla cu apa sau o cana din care sa bei pe parcursul zilei. Evita bauturile care contin zahar sau produsele cu indulcitori artificiali. Excesul de zahar poate slabi sistemul imunitar, iar indulcitorii artificiali cresc apetitul.
Daca bei alcool incearca sa te limitezi la cantitati moderate sau sa il eviti in totalitate. Alcoolul creste pofta de mancare. Acesta poate duce la supraalimentare.
Constientizeaza diferenta intre foamea fizica si cea emotionala
In timpul unei perioade stresante poate fi dificil sa iti dai seama daca iti este cu adevarat foame, adica daca corpul tau are nevoie de hrana, sau daca mintea ta este atrasa de alimente pentru a te deconeta de sentimentele resimtite. Nu uita: foamea fizica are simptome fizice: precum disconfort abdominal.
Daca ai mancat o masa echilibrata si stomacul este plin, dar inca ai senzatia de foame este posibil sa te confrunti cu anxietatea. De asemenea, pentru a evita mancatul pe fond emotional evita sa stai in fata televizorului, a calculatorului sau a telefonului.
Fa-ti mici pofte
Pentru ca este foarte greu sa renunti in totalitate la dulciuri, poti sa iti faci unele pofte, insa trebuie sa fii atent/a la calorii. De exemplu, daca ai mancat cativa biscuiti la pranz, redu portia de carbohidrati. Astfel, vei mentine un echilibru al alimentatiei, fara sa ai impresia ca ai foarte multe restrictii alimentare.
Sursa: https://health.com