Cum sa va explicati motivele pentru care parasiti un loc de munca
Publicat de Micu Adi Marian in 04 Februarie 2022Aceste raspunsuri va vor ajuta sa aratati managerilor de angajare ca nu renuntati.
Cand cauti un nou loc de munca, trebuie sa fii pregatit sa explici unui manager de angajare de ce esti un agent liber proverbial. Unele motive pentru a parasi un loc de munca includ responsabilitatea suplimentara, salariul sporit si relocarea.
Lacunele rezultate din CV -ul dvs. pot fi, de asemenea, explicate prin invocarea luarii libere pentru a creste o familie sau intoarcerea la scoala. Iesind dintr-o economie grea, chiar si concedierea nu are stigmatizarea pe care o avea candva.
Cu toate acestea, multi oameni au renuntat din motive mai personale - pentru ca nu au putut face fata unui sef care tipa, s-au simtit blocati intr-o pozitie fara fund sau s-au saturat sa suporte un tratament defectuos. in aceste cazuri, va trebui sa gasesti o modalitate de a da o imagine pozitiva a motivului pentru care te-ai decis sa spui "M-am lasat!" cand mergi la urmatorul interviu de angajare.
Asta pentru ca ultimul lucru pe care vrei sa-l risti este ca intervievatorul tau sa creada ca esti un parasitor care nu a putut sa-l pirateze, nu ai fost un jucator de echipa sau care a fost greu de gestionat. Iata cum puteti explica intr-un mod sincer de ce ati renuntat la ultimul loc de munca fara a speria recrutorii.
Motive pentru a parasi un loc de munca
- Aveai grija de sanatatea
- Ai nevoie de o schimbare
- Te ciocnesti cu etica companiei
- Cauti avansare in cariera
1. Ai parasit un loc de munca solicitant pentru ca te simteai ars
Deci iata-te, in interviu, iar managerul de angajare intreaba destul de nevinovat: "De ce ti-ai parasit ultimul loc de munca?" Respiratie adanca. Nu te lansa intr-o tirada despre modul in care trebuia sa lucrezi 80 de ore pe saptamana sau despre cum supervizorul tau se astepta sa raspunzi la e-mailurile de la 23:00.
In schimb, spuneti ceva de genul: "Caut o oportunitate in care sa imi pot valorifica abilitatile si experienta, echilibrand in acelasi timp timpul cu familia si prietenii. Cred ca dam cel mai bine cand avem un echilibru sanatos intre munca si via?a."
Multe companii adopta un echilibru intre viata profesionala si viata privata, asa ca concentreaza-ti raspunsul pe tipul de mediu de lucru in care te descurci. Poti opta pentru un SRL sau infiintare PFA si sa lucrez pentru mai multe companii part-time.
Daca nu aveti alte lacune in CV-ul dvs. si aveti un istoric de lucru cu companii pentru o mare parte de timp, un intervievator ar trebui sa fie multumit de acel raspuns. Sau poate va infiintati propria firma si veti fi antreprenor. In acest caz o firma de contabilitate este necesara, precum si aplicatii financiare: calculator TVA, calculator salariu va sunt obligatorii sa le detineti.
2. Ati plecat sa va ocupati de un membru al familiei sau de o problema de sanatate
Dintre toate motivele intemeiate pentru a parasi un loc de munca, datoria ta fata de sanatatea ta si a celor dragi se afla pe primul loc.
Desi cu siguranta nu trebuie sa intri in detalii daca ai iesit pe Legea concediului pentru familie si medical si apoi pur si simplu nu te-ai intors la locul de munca dupa ce s-au terminat cele 12 saptamani, s-ar putea sa vrei sa-i oferi cel putin intervievatorului ceva informatie cheie.
Puteti aborda ca aceasta a fost o problema foarte specifica si unica, care este acum rezolvata si sa le asigurati ca situatia nu face parte dintr-un tipar. in acest fel, un manager de angajare nu va fi ingrijorat ca va va aduce la bord doar pentru a va pierde in cateva luni.
3. Aveai nevoie de o schimbare
Daca faci o schimbare in cariera, este pentru ca pur si simplu ai ajuns in punctul in care nu ai mai suportat ceea ce faceai? Daca da, acesta nu este neaparat cel mai bun mod de a-l prezenta unui potential angajator.
In schimb, spuneti ceva de genul: "Cautesc oportunitati care sa-mi permita sa folosesc pe deplin abilitatile mele de design web nou dobandite" (sau orice pasiune noua sau interes vechi pe care doriti sa il accesati).
Din nou, potentialii angajatori cauta stabilitate, asa ca faceti tot posibilul pentru a demonstra ca nu cautati aceasta pozitie doar dintr-un capriciu, ci ca ati luat masuri pentru a va pregati si ati facut cercetari in industrie pentru a va asigura ca acesta este ceea ce doriti.
4. Nu ai facut clic cu etica fostei tale companii
Exista momente in care demisia dintr-un loc de munca ar fi fost cel mai inteligent lucru pe care l-ati fi putut face, si anume daca observati ca se desfasoara activitati care incalca etica de baza, daca nu legea. Nu vrei ca reputatia (si CV-ul) sa fie patata de o organizatie umbrita. Model cerere demisie veti gasi pe calculator-salariu.net
Daca compania dvs. nu apreciaza onestitatea sau respectul regulilor, exista sanse mari ca viitorii angajatori sa presupuna ca si dvs. nu aveti acele valori.
Acestea fiind spuse, dezamagirea fostului tau angajator nu va merge bine (chiar daca este binemeritata).
In schimb, incercati sa transformati conversatia catre valorile pe care le impartasiti cu acest nou potential angajator. Cu siguranta puteti aduce in discutie dezacordurile legitime pe care le-ati avut cu managementul, dar asigurati-va ca va prezentati trenul de gandire si motivul pentru care nu ati fost in mod fundamental de acord.
Apoi, faceti schimbarea pentru a descrie ceea ce admiri la compania cu care intervieviti, cum ar fi modul in care acestia se concentreaza pe diversitate si incluziune sau se straduiesc sa fie constienti de mediu. Acest lucru va va oferi, de asemenea, posibilitatea de a arata ca ti-ai facut temele.
5. Cauti mai multi bani sau o promotie
Avansarea in cariera se afla in fruntea listei de motive pentru a parasi un loc de munca . Daca nu exista niciun semn ca cariera ta va merge mai departe, nu exista noi responsabilitati, nu exista abilitati noi de invatat si nicio marire de salariu nu iti vine in cale, de ce sa te deranjezi sa ramai? Dar exista o modalitate de a exprima asta intr-un interviu, fara sa para amar.
Explicati intervievatorului ca ati atins plafonul de crestere in functia dvs. – in principiu, ati mers cat de departe puteti in acea companie – si sunteti pregatit pentru o noua provocare. Aceasta explicatie aduce o evolutie pozitiva plecarii tale si pozitioneaza dezvoltarea ta profesionala in centru. Cuvantul provocare inseamna ca vei fi un muncitor din greu.
Indiferent de motivul pentru care ai demisionat de la un loc de munca, iata cateva sfaturi generale de care trebuie sa tii cont:
- Mai putin inseamna mai mult. Furnizati suficiente informatii pentru a explica motivul pentru care ati plecat fara a intra in prea multe detalii.
- Ramai la punct. Continuati sa impartasiti informatii relevante care se refera la compania si pozitia la care aplicati.
- Fii sincer. Desi cu siguranta poti incadra modul in care renunti intr-un mod pozitiv, nu ar trebui sa minti niciodata categoric despre cum au mers lucrurile.
- Gasiti o companie pentru care doriti sa lucrati
Daca recunoasteti cateva (sau mai multe) dintre motivele de mai sus pentru a parasi un loc de munca, sunt sanse sa faceti un plan de iesire mai devreme decat mai tarziu.
Esti gata sa incepi cu un picior bun? Creati un profil pe Monster si faceti-l vizibil pentru recrutori pentru a ajuta la atragerea atentiei asupra lucrurilor despre care doriti sa vorbiti: abilitatile si experienta dvs.