Ai avut coronavirus si nu ai stiut? Cum poti sa iti dai seama! Explicatiile specialistilor

Publicat de Ana Ionescu in 07 Aprilie 2020
Ai avut coronavirus si nu ai stiut? Cum poti sa iti dai seama! Explicatiile specialistilor
Ai avut coronavirus si nu ai stiut? Cum poti sa iti dai seama! Explicatiile specialistilor

Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil, spun expertii.

Specialistii avertizeaza ca foarte multe persoane ar fi putut sa fi fost infectate cu noul coronavirus si sa nu fi stiu acest lucru, deoarece nu au fost diagnosticate oficial si nici nu au avut simptome severe sau foarte evidente.

Simptomele coronavirusului variaza de la o persoana la alta. Mai mult, potrivit statisticilor, 50% din persoanele infectate sunt asimptomatice.

Dr. William Hillmann, director al spitalului din Massachusetts si Dr. David Buchholz, fondatorul centrului medical al Universitatii Columbia Irving, a explicat cum ai putea sa iti dai seama ca ai fost infectat cu Covid-19.

Exista vreun semn care sa arate ca cineva a avut Covid-19 in trecut?

Dr William Hillmann: In acest moment, nu avem niciun test care sa ne confirme asta. Dezvoltam teste de anticorpi pentru a verifica existenta unei infectii anterioare, dar nu sunt inca gata pentru utilizare clinica.

Deocamdata, singura modalitate de a sti cu siguranta este testul pozitiv facut la momentul in care pacientul este inca infectat.

Pot sa fiu infectat, dar asimptomatic?

Hillmann: Coronavirusul are un spectru larg de simptome. Exista persoane care sunt complet asimptomatice si habar nu au ca sunt purtatoare de virus, persoane cu simptome foarte usoare, asemanatoare racelii - congestie si secretii nazale, dureri in gat, dar si persoane cu mai multe simptome asemanatoare gripei - febra mare, dureri musculare, respiratie ingreunata si tuse.

Mai sunt, de asemenea, persoanele cu alte boli grave, care ajung la spital cu insuficienta respiratorie si care necesita ingrijiri la terapie intensiva. (Nota editorului: rapoartele recente sugereaza ca pierderea mirosului si a gustului sunt, de asemenea, semne ale infectiei cu Covid-19.

Dr. Hillmann a explicat ca foarte multe persoane infectate cu coronavirus, aproximativ 50%, nu prezinta simptome. Aceste persoane sunt insa contagioase, dar nu se stie cu exactitate pentru cat timp.

"In general, oamenii sunt contagiosi de-a lungul perioadei in care dezvolta simptomele, cu o zi sau doua inainte de a deveni simptomatici si inca cateva zile dupa ce simptomele se diminueaza", a explicat medicul.

Ce ar trebui sa facem daca credem ca am fost infectati?

"Deoarece nu exista nicio modalitate reala de a sti in acest moment daca esti infectat, cu exceptia cazurilor in care devii simptomatic si esti diagnosticat pozitiv, eu m-as comporta normal, ca si cand n-as avea nimic.

As continua sa urmez recomandarile: distantare sociala si igiena mainilor.

Daca am fost deja infectati, ne mai putem infecta inca o data?

"Nu exista dovezi ca cineva ar fi fost infectat de mai multe ori. Cei cu un sistem imunitar normal, capabil sa reactioneze la virus, ar putea sa capete imunitate pentru destul de mult timp, cel putin un an, daca nu pe viata", a explicat specialistul.

Sursa: https://adevarul.ro
Distribuie in:
Te-ar putea interesa: