Helicobacter pylori: dieta care atenueaza durerile provocate de aceasta bacterie
Publicat de Ana Ionescu in 17 Mai 2020Helicobacter pylori (H. pylori) este un tip de bacterii. Acesti germeni pot intra in corpul tau si pot trai in tractul digestiv. Dupa multi ani, ele pot provoca afectiuni, numite ulcere, in mucoasa stomacului sau in partea superioara a intestinului subtire. La unele persoane, o infectie poate duce la cancer de stomac.
Infectia cu H. pylori este frecventa. Aproximativ doua treimi din populatia lumii o are in corp. Pentru majoritatea oamenilor, aceasta nu provoaca ulcere sau alte simptome.
Helicobacter pylori, la fel ca toate bacteriile sau microorganismele, creste si se inmulteste intr-un loc care ii este favorabil. Se pare ca secretia excesiva de acid gastric favorizeaza terenul pentru ca Helicobacter pylori sa se dezvolte, ceea ce explica prezenta ridicata (95%) la pacientii ulcerativi si absenta sa la persoanele clorhidrice, practic fara secretie gastrica.
Cu toate acestea, 90% dintre purtatorii acestei bacterii nu au ulcer gastroduodenal, ceea ce arata ca nu provoaca boala de la sine.
Adevarata cauza nu este infectioasa, ci are in principal legatura cu mai multi factori:
- alimente care necesita cantitati mari de acid clorhidric si pepsina pentru a fi digerate.
- obiceiul de a bea regulat la mese, care dilueaza sucurile gastrice si stimuleaza productia lor.
- cu tutun, alcool sau cafea.
- cu unele medicamente antiinflamatoare si calmante si cu stres si griji.
Simptomele infectiei
Daca aveti un ulcer, puteti simti o durere puternica de stomac. Poate sa apara si sa dispara, insa cel mai adesea se simte puternic cand stomacul este gol, intre mese sau noaptea. Poate persista cateva minute sau ore intregi. S-ar putea sa te simti mai bine dupa ce mananci sau bei lapte ori iei un antiacid.
Alte semne ale ulcerului includ
- Balonare
- Gaze
- Lipsa apetitului
- Greata
- Varsaturi
- Pierderea in greutate fara un motiv clar
Ulcerele pot sangera in stomac sau in intestine, ceea ce poate fi periculos pentru sanatatea ta. Cere ajutor medical imediat daca ai oricare dintre aceste simptome:
- Scaun cu sange rosu inchis sau negru
- Probleme de respiratie
- Ameteli sau lesin
- Oboseala fara motiv
- Culoarea palida a pielii
- Voma cu sange
- Durere severa, ascutita la stomac
Nu este comuna, dar infectia cu H. pylori poate provoca cancer la stomac. Boala are cateva simptome la inceput, cum ar fi arsurile la stomac. In timp, se pot observa:
- Dureri de burta sau umflaturi
- Greata
- Lipsa apetitului
- Senzatie de satietate dupa ce mananci o cantitate mica
- Simtiti-va plin dupa ce mancati doar o cantitate mica
- Varsaturi
- Pierderea in greutate fara niciun motiv
Cele mai bune tratamente contra Helicobacter Pylori
Tratamentul cu antibiotice nu este o solutie definitiva, deoarece, daca cauzele hipersecretiei persista, bacteriile reapar. Un tratament corect presupune eliminarea cauzelor arsurilor la stomac.
Produsele lactate, atunci cand sunt impartite in acid lactic, cresc aciditatea si faciliteaza cresterea bacteriilor. Carnea, care necesita acizi abundenti pentru a-si digera fibrele, carnatii, produsele rafinate si cele bogate in zahar, favorizeaza de asemenea aciditatea si dezvoltarea acestei bacterii.
In schimb, broccoli si conopida s-au dovedit a fi eficiente impotriva ulcerelor duodenale. De ani buni, in medicina naturopatica, a fost recomandat un pahar de suc de varza cruda, dar si de cartof crud inainte de mese, cu rezultate satisfacatoare.
Cea mai recomandata este o dieta cu multe fructe si legume, in special piureuri (dovleac, ceapa, praz, cartofi) si fara prajeli.
Printre plantele cu actiune bactericida asupra acestui microorganism, se numara trandafirul mediteraneean (Cistus Incanus). De asemenea, argila dizolvata in apa, luata pe cale orala, ajuta la combaterea infectiei. Exista produse pe piata care il contin.
Dar cel mai important este sa nu uitam ca, mai degraba decat sa combatem infectia cu antibiotice, chiar daca sunt naturale, trebuie sa dobandim obiceiuri care sa impiedice aparitia ei.
Sursa: https://webmd.com