Dieta pentru plamani sanatosi: lista alimentelor bune si ce produse trebuie sa eviti
Publicat de Micu Adi Marian in 29 Martie 2020Multe dintre persoanele care sunt diagnosticate cu afectiuni pulmonare primesc recomandarea de a-si imbunatati obiceiurile alimentare.
Un stil de viata sanatos nu vindeca afectiunile pulmonare, dar poate ajuta corpul sa combata infectiile, inclusiv cele toracice. De asemenea, o alimentatie sanatoasa te ajuta sa te simti mai bine. Iata o dieta care ajuta aparatul respirator:
Reducerea carbohidratilor
O dieta redusa in carbohidrati determina o productie mai mica de dioxid de carbon. Acest lucru poate ajuta persoanele cu probleme pulmonare si nu numai sa se simta mai bine. Potrivit unui studiu aparut in jurnalul Lung din 2015, subiectii sanatosi care au urmat o dieta ketogena au avut o productie de dioxid de carbon mai mica si presiune partiala finala a dioxidului de carbon (PETCO2) in comparatie cu cei care au urmat o dieta mediteraneana.
In plus, cercetarile de la SourceTrusted 2003 arata o imbunatatire a persoanelor cu BPOC (probleme pulmonare), care au luat un supliment cu continut ridicat de grasimi, cu continut scazut de carbohidrati, in loc sa adopte o dieta bogata in carbohidrati.
De asemenea, o dieta sanatoasa include o varietate de alimente. Iata cateva dintre acestea:
- alimente bogate in proteine
- mancati alimente bogate in proteine si de inalta calitate, cum ar fi carne de pui, oua si peste, in special gras, precum somon, macrou si sardine
- carbohidrati complecsi
- aceste alimente au un continut ridicat de fibre, ceea ce ajuta la imbunatatirea functiei sistemului digestiv si a gestionarii zaharului din sange
Alimentele care trebuie incorporate in dieta includ:
- mazare
- tarate
- linte
- quinoa
- fasole
- ovaz
- orz
Produse proaspete
Fructele si legumele proaspete contin vitamine esentiale, minerale si fibre. Acesti nutrienti vor ajuta la mentinerea sanatatii. Legumele fara amidon (toate cu exceptia mazarei, cartofilor si porumbului) sunt sarace in carbohidrati, astfel incat pot fi incluse in toate dietele.
Alimente bogate in potasiu
Potasiul este vital pentru functia pulmonara, deci o deficienta de potasiu poate cauza probleme de respiratie. Printre alimentele care contin niveluri ridicate de potasiu se numara:
- fructele de avocado
- rosii
- sparanghel
- sfecla
- banane
- portocale
Alimentele bogate in potasiu pot fi utile mai ales daca dieteticianul sau medicul v-a prescris un medicament diuretic.
Grasimi sanatoase
Grasimi sanatoase contin alimente precum avocado, nuci, seminte, ulei de nuca de cocos si nuca de cocos, masline si ulei de masline, peste gras si branza.
Ce alimente trebuie evitate
Anumite alimente pot provoca probleme precum cu balonarea sau pot avea valoare nutritiva mica sau inexistenta. Alimentele de evitat includ:
- sare
Prea mult sodiu sau sare in dieta determina retentia de apa, ceea ce poate afecta capacitatea de a respira. Foloseste ierburi si condimente pentru a da aroma mancarurilor. Folositi ierburi si condimente nesalate pentru a aromatiza mancarea.
- cateva fructe
Merele, fructele precum caisele si piersicile si pepenii pot provoca balonari si gaze la unele persoane datorita carbohidratilor fermentabili. Acest lucru poate duce la probleme de respiratie, in special la persoanele cu afectiuni pulmonare.
In schimb, te poti concentra pe fructe cu fermentatie scazuta precum fructe de padure, ananas si struguri.
Cateva legume si leguminoase
Exista o lista lunga de legume si leguminoase cunoscute pentru faptul ca pot cauza balonare si gaze. Printre acestea se numara:
- fasole
- varza de Bruxelles
- varza
- conopida
- porumb
- prazul
- linte
- ceapa
- mazare
- soia poate provoca, de asemenea, gaze
- ciocolata
Ciocolata contine cofeina, care poate interfera cu medicatia ta. Consulta medicul pentru a afla daca trebuie sa eviti sau trebuie sa limitezi consumul.
Mancare prajita
Alimentele prajite, prajite sau grase pot provoca gaze si indigestie. Alimentele puternic condimentate pot provoca, de asemenea, disconfort si va pot afecta respiratia. Evitati aceste alimente atunci cand este posibil.
Sursa: https://healthline.com