Dieta disociata pe culori te apara de boli si te ajuta sa slabesti
Publicat de Ana Ionescu in 06 Mai 2020Dieta pe culori este un regim de slabire care presupune consumul a sase categorii de alimente in functie de culorile lor.
Principiile dietei pe culori
In fiecare zi a saptamanii trebuie sa consumi o alimente cu o anumita culoare: alb, rosu, verde, portocaliu, violet, galben. In ultima zi din saptamana, poti sa mananci din toate culorile. Substantele nutritive din alimentele colorate reduc riscul de diabet de tip II, boli de inima, cancer si altele, sustin nutritionistii.
Pe langa regimul alimentar, se recomanda sa parcurgi zilnic 10.000 de pasi, la care sa adaugi putin antrenament cardio, precum mersul în ritm alert, urcatul treptelor, genuflexiuni.
Ce beneficii au alimentele in functie de culoare:
Alimentele mov contin antocianine, care sunt antioxidanti cu rol de protectie a celulelor împotriva radicalilor liberi; de asemenea, acestea previn pierderile de memorie, sustin functia cognitiva si mentin supletea tenului.
Alimentele portocalii contin carotenoide, care sustin sanatatea ochilor, reduc riscul de cataracta, previn afectiunile cardiovasculare si îmbunatatesc activitatea sistemului imunitar.
Alimentele galbene contin cantitati mari de vitamina C, eficienta în combatere tumorilor digestive, bucale, ale colonului; totodata, sunt bogate în fitocompusi care sustin sanatatea printr-o detoxificare eficienta.
Alimentele verzi contin clorofila, un pigment cu proprietati detoxifiante care lupta împotriva multor forme de tumori; de asemenea, contin luteina, care previne atacul de cord.
Alimentele albe contin antoxantine, niste flavonoide cu proprietati antiinflamatoare; acestea scad tensiunea arteriala si colesterolul.
Alte alimente
Pe langa fructe si legume, dieta include în cantitati moderate urmatoarele categorii de alimente:
- Proteine (albus, peste alb, carne de pasare, lactate degresate)
- Grasimi bune (ulei de masline, avocado, nuci)
- Fibre (cereale integrale, mazare)
- Verdeata si condimente uscate
- Carnea rosie, untul, margarina, dulciurile trebuie evitate.
Idei de meniu saptamanal
Pe langa alimentele colorate (care sa acopere trei sferturi din meniul zilnic), ai voie sa adaugi o cantitate redusa de proteine, grasimi bune, fibre, precum si diverse condimente, pentru gust.
Sarea e adaugata cu moderatie, fiindca dieta recomanda reducerea aportului de sodiu.
Ziua rosie: supa de rosii, zacusca, salata de ardei capia copt;
Ziua violeta: vinete pane (învelis din pesmet integral), smoothie de fructe de padure;
Ziua portocalie: graten de cartofi-dulci la cuptor cu branza cheddar, tarta de casa cu gem de piersici; supa de morcov;
Ziua galbena: salata de cartofi cu maioneza si mustar, supa-crema de mazare galbena;
Ziua verde: mancare de fasole verde la abur, dovlecel sotat cu menta;
Ziua alba: salata de conopida cu dressing de iaurt, supa–crema de ciuperci sau de albitura, salata de varza, branza slaba, albus fiert;
Ziua curcubeu: combina culorile în functie de preferinta!
Dieta nu se limiteaza doar la consumul de fructe sau legume, cat si proteine, grasimi sanatoase sau cereale integrale.
Sursa: https://realitatea.net