Dieta oloproteica: Meniul pe zile
Publicat de Ana Ionescu in 06 Aprilie 2020Dieta oloproteica este un regim alimentar care face parte din grupul dietelor ketogenice. Aceasta cura de slabire se desfasoara pe o perioada de 21 de zile, in care se pierde 10% din greutatea corporala. Urmeaza o perioada de intretinere, in care se reintroduc treptat alimentele interzise.
Dieta oloproteica a fost creata de doctorul Giuseppe Castaldo, medic de origine italiana, specialist in medicina interna. La fel ca si in cazul celorlalte diete ketogenice, sunt excluse alimentele care contin carbohidrati.
Sunt permise proteinele si este incurajat consumul de suplimente proteice, care vor inlocui unele mese si gustari.
Dieta oloproteica: meniul pe zile
In primele 21 de zile poti manca:
- La micul dejun este recomandat un shake proteic la micul dejun si la prima gustare a zilei
- La pranz, dieta oloproteica permite carne slaba, de exemplu vita, pui, curcan plus legume (dar nu cartofi)
- Poti manca o bucata de carne la gratar sau la cuptor cu o salata sau cu legume la gratar. Gustarea de dupa amiaza consta intr-un shake proteic. La fel si la cina
- In a doua faza a diete oloproteice alimentele cu continut de carbohidrati sunt reintroduse treptat. La inceput, va fi o dieta disociata, astfel ca nu se asociaza carbohidrati cu grasimi la aceeasi masa. Treptat se revine la o dieta normala, echilibrata
Ce alimente sunt permise in dieta oloproteica
In dieta oloproteica sunt recomandate legumele, destul de multe si hranitoare: ciuperci, varza, dovlecei, ardei gras, zucchini, napi, vinete, ridichi, salata, spanac, andive, frunze de sfecla, anghinare, fenicul, sparanghel, ardei gras.
Ele se consuma gatite, sub forma de pasta, crude, individual sau combinate. Sunt recomandate salatele asezonate cu suc de lamaie, sare si piper.
Pentru condimentarea mancarurilor pot fi folosite: lamaia, otetul de mere, usturoiul, ceapa, scortisoara, turmericul, cuisoarele, nucsoara, frunzele de dafin, ardeiul iute, dar si alte condimente. Rosiile se pot folosi pentru gatirea carnii, a pestelui, dar in cantitate limitata.
Pe langa legume sunt indicate produsele bogate in proteine: pestele, carnea, fructele de mare, cu indicatii precise de cantitati in functie de nevoile, greutatea si problemele fiecarui pacient.
La capitolul bauturi sunt permise cafeaua, apa plata, maximum 2-3 litri zilnic, ceaiul verde indulcit cu stevie sau sucroza, ceaiul de ghimbir, musetel sau paducel. Tinand cont ca vorbim despre o dietoterapie personalizata, lista de mai sus difera de o persoana la alta si poate fi imbogatita in functie de stilul de viata al fiecareia.
Ce alimente sunt interzise
- Alimentele care contin zahar
- Bauturile care au in compozitia lor zahar
- Alcoolul
- Carbohidratii
Cum a slabit Amalia Nastase
Amalia Nastase a fost primul pacient roman care a tinut dieta oloproteica sau liposuctia alimentara. Ea a ramas cu un exces de 30 de kilograme din ultima sarcina, de acum trei ani.
Eu am fost dintotdeauna un om slab. Inainte de primul copil avem 53 de kilograme, dupa sarcina, ramasesem cam pe la 57-58. Dar eu consider ca greutatea mea ideala este de 60 de kilograme. Inainte de a treia sarcina, am inceput sa ma ingras, iar medicul endocrinolog mi-a spus: Nu mai mancati!
Si am inceput tot felul de cure, gen detox, in care zece zile beam numai sucuri... Slabeam, intr-adevar, 4-5 kilograme, si dupa aceea le puneam la loc.
In patru ani, am pus 30 de kilograme. Am fost si gravida, m-am ingrasat, le-am dat jos, le-am pus la loc. Am 30 de kilograme in plus fata de 60, pe care le doresc, spunea Amalia Nastase.
Sursa: https://libertateapentrufemei.ro