Dieta alcalina: alimente care regleaza pH-ul, iti dau energie si te ajuta sa slabesti

Publicat de Micu Adi Marian in 12 Aprilie 2020
Dieta alcalina: alimente care regleaza pH-ul, iti dau energie si te ajuta sa slabesti
Dieta alcalina: alimente care regleaza pH-ul, iti dau energie si te ajuta sa slabesti

Dieta alcalina este cunoscuta si sub denumirea de dieta acid-alcalina sau dieta de cenusa alcalina. Aceasta dieta are ca scop modificarea valorii pH-ului - masurarea aciditatii sau a alcalinitatii - a corpului.

Metabolismul tau - conversia alimentelor in energie - este uneori comparata cu focul. Ambele implica o reactie chimica care descompune o masa solida.

Cu toate acestea, reactiile chimice din corpul tau se intampla lent si controlat.

Cand lucrurile ard, un reziduu de cenusa este lasat in urma. in mod similar, alimentele pe care le consumi lasa un reziduu de "cenusa" cunoscut sub numele de deseuri metabolice.

Aceste deseuri metabolice pot fi alcaline, neutre sau acide. Sustinatorii acestei diete sustin ca deseurile metabolice pot afecta in mod direct aciditatea corpului tau.

Cu alte cuvinte, daca mananci alimente care lasa cenusa acida, iti face sangele mai acid. Daca mananci alimente care lasa cenusa alcalina, iti face sangele mai alcalin.

Se crede ca cenusa acida te face vulnerabila in fata bolilor, in timp ce cenusa alcalina este considerata protectoare.

Alegand mai multe alimente alcaline, ar trebui sa poti sa-ti "alcalinizezi" corpul si sa-ti imbunatatesti sanatatea.

Componentele alimentare care lasa o cenusa acida includ proteine, fosfat si sulf, in timp ce componentele alcaline includ calciu, magneziu si potasiu.

Anumite grupuri alimentare sunt considerate acide, alcaline sau neutre:

Niveluri de pH in corp

Cand discutam despre dieta alcalina, este important sa intelegm pH-ul. Valoarea pH-ului este cuprinsa intre 0 si 14:

Multi sustinatori ai acestei diete sugereaza ca oamenii monitorizeaza pH-ul urinei pentru a se asigura ca aceasta este alcalina (peste 7) si nu acida (sub 7).

Cu toate acestea, este important sa retineti ca pH-ul variaza foarte mult in corp. in timp ce unele parti sunt acide, altele sunt alcaline - nu exista un nivel stabilit.

Stomacul este incarcat cu acid clorhidric, oferindu-i un pH de 2-3-3, care este foarte acid. Aceasta aciditate este necesara pentru a descompune alimentele.

Pe de alta parte, sangele uman este intotdeauna usor alcalin, cu un pH de 7,36–7,44.

Alimentele afecteaza pH-ul urinei, dar nu si sangele

Este esential pentru sanatatea ta ca pH-ul sangelui sa ramana constant.

Din acest motiv, corpul tau are multe modalitati eficiente de a-si regla strans echilibrul de pH. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de homeostaza acid-bazica.

De fapt, este aproape imposibil ca alimentele sa modifice valoarea pH-ului sangelui la persoanele sanatoase, desi fluctuatii minuscule pot aparea in intervalul normal.

Cu toate acestea, alimentele pot modifica valoarea pH-ului urinei , desi efectul este oarecum variabil.

Acizii excretati din urina reprezinta unul dintre principalele moduri in care corpul tau isi regleaza pH-ul sangelui.

Daca mananci o friptura mare, urina va fi mai acida cateva ore mai tarziu, deoarece corpul elimina deseurile metabolice din sistem.

Prin urmare, pH-ul urinei este un indicator slab al pH-ului general al corpului si al sanatatii generale. Poate fi influentat si de alti factori decat dieta.

Prin adoptarea unei diete alcaline nu înseamna renuntarea la anumite alimente preferate, ci doar limitarea cantitatii acestora.

Dieta alcalina: alimente pe care le include

Alaturi de ele mai sunt acceptate majoritatea fructelor, legumelor, soia, tofu, unele nuci, seminte, ulei de cocos, de masline, de in.

Ce nu include, în cantitati mari, sunt produsele lactate, ouale, carnea, multe dintre cereale, alcoolul, cafeina, zaharul, alimente procesate.

De consumat limitat mai sunt margarina, porumbul, soia procesate, uleiul de floarea soarelui (este hidrogenat).

Alimente care formeaza acid si osteoporoza

Osteoporoza este o boala osoasa progresiva caracterizata printr-o scadere a continutului de minerale osoase.

Este deosebit de frecventa in randul femeilor aflate in postmenopauza si poate creste drastic riscul de fracturi.

Multi sustinatori ai dietelor alcaline cred ca pentru a mentine un pH constant in sange, corpul tau ia minerale alcaline, cum ar fi calciul din oase, pentru a amortiza acizii din alimentele care formeaza acid.

Conform acestei teorii, dietele care formeaza acid, cum ar fi dieta standard occidentala, vor provoca o pierdere a densitatii minerale osoase.

Cu toate acestea, aceasta teorie ignora functia rinichilor, care este fundamentala pentru indepartarea acizilor si reglarea pH-ului corpului.

Rinichii produc ioni de bicarbonat care neutralizeaza acizii din sange., permitandu-i corpului sa gestioneze indeaproape pH-ul sangelui.

Sistemul respirator este de asemenea implicat in controlul pH-ului sanguin. Cand ionii de bicarbonat din rinichii tai se leaga de acizii din sangele tau, ei formeaza dioxid de carbon, pe care il respira si apa.

Ipoteza ignora, de asemenea, unul dintre principalii factori ai osteoporozei - o pierdere a colagenului proteic din os.

In mod ironic, aceasta pierdere de colagen este puternic legata de niveluri scazute de doi acizi - acid ortosilicic si acid ascorbic sau vitamina C - in dieta.

Studiile clinice, care tind sa fie mai exacte, au ajuns la concluzia ca dietele care formeaza acid nu au impact asupra nivelului de calciu din corp.

Aceste diete imbunatatesc sanatatea oaselor prin cresterea retentiei de calciu si activarea hormonului IGF-1, care stimuleaza repararea muschilor si oaselor. Ca atare, o dieta bogata in proteine, care formeaza acid, este probabil legata de o sanatate osoasa mai buna - nu mai rea.

Aciditatea si cancerul

Multi oameni sustin ca cancerul creste doar intr-un mediu acid si poate fi tratat cu minereuri vindecate cu o dieta alcalina.

Cu toate acestea, recenzii cuprinzatoare asupra relatiei dintre acidoza indusa de dieta - sau cresterea aciditatii sangvine cauzate de dieta - si cancerul au concluzionat ca nu exista o legatura directa.

In primul rand, produsele alimentare nu influenteaza semnificativ pH-ul sangelui. In al doilea rand, chiar daca presupuneti ca alimentele ar putea modifica dramatic valoarea pH-ului sangelui sau a altor tesuturi, celulele canceroase nu sunt limitate la mediile acide.

De fapt, cancerul creste in tesutul normal al corpului, care are un pH usor alcalin de 7,4. Multe experimente au crescut cu succes celulele canceroase intr-un mediu alcalin (25Trusted Source).

Si in timp ce tumorile cresc mai rapid in medii acide, tumorile creeaza ele insele aceasta aciditate. Nu mediul acid creeaza celulele canceroase, ci celulele canceroase care creeaza mediul acid.

Sursa: https://healthline.com
Distribuie in:
Te-ar putea interesa: