Nu gasesti spirt sau clor! Ce dezinfectanti mai poti folosi

Publicat de Ana Ionescu in 03 Aprilie 2020
Nu gasesti spirt sau clor! Ce dezinfectanti mai poti folosi
Nu gasesti spirt sau clor! Ce dezinfectanti mai poti folosi

Ideea ca nu mai gasesti in magazine geluri dezinfectante, spirt sau clor poate sa te ingrijoreze, insa exista numeroase alte produse de curatare care te pot ajuta sa dezinfectezi casa sau obiectele personale pentru a te feri de coronavirus.

"Nu trebuie si nici nu este posibil sa dezinfectati fiecare suprafata pe care o atingeti pe parcursul zilei", spune Stephen Thomas, M.D., seful bolilor infectioase si director al sanatatii globale la Upstate Medical University din Syracuse.

"Planeta este acoperita de bacterii si virusi, iar noi suntem in permanenta in contact cu aceste suprafete, astfel incat spalarea mainilor este cea mai buna aparare impotriva COVID-19.

Medicul afirma: "Curatati zonele cu trafic intens, cu atingere frecventa, cum ar fi manerele din bucatarie si alte obiecte pe care le atingeti constant si robinetii de baie, de 3 ori pe zi cu un produs care ucide virusii".

Vestea buna este ca coronavirusurile sunt unele dintre cele mai usoare tipuri de virusi de ucis cu produsul potrivit, potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului (EPA). „Acest virus are o membrana in jurul lui care ii permite sa fuzioneze cu alte celule pentru a le infecta”, spune Thomas. "Daca ii eliminati aceasta pelicula, virusul nu isi poate face treaba".

Produse de curatare care distrug coronavirusul

Sapun si apa

Apa si sapunul functioneaza foarte bine pentru dezinfectare. Tot ce trebuie sa faci este sa freci bine suprafetele cu apa si cu sapun, spune Richard Sachleben, chimist organic si membru al American Chemical Society. Aruncati prosopul sau lasati-l intr-un recipient cu apa cu sapun pentru o perioada pentru a distruge orice particule de virus care ar fi putut supravietui pe acesta.

Inalbitor

Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC) recomanda o solutie diluata de inalbitor (? cana de inalbitor la 1 litru de apa sau 4 lingurite de inalbitor la 1 litru de apa) pentru dezinfectare. Purtati manusi in timp ce utilizati inalbitor si nu il amestecati niciodata cu altceva decat apa. (Singura exceptie este atunci cand spalati hainele cu detergent.)

"Inalbitorul functioneaza foarte bine impotriva virusurilor", spune Sachleben. Nu pastrati solutia mai mult de cateva zile, deoarece inalbitorul va degrada anumite recipiente din plastic.

Inalbitorul poate eroda metalul in timp, motiv pentru care Sachleben recomanda oamenilor sa nu obisnuiasca sa-si curete robinetele si produsele din otel inoxidabil. Deoarece clorul este de asemenea greu pe multe blaturi, trebuie sa clatiti suprafetele cu apa dupa dezinfectare pentru a evita decolorarea sau deteriorarea suprafetei.

Alcool izopropilic

Solutiile alcoolice cu cel putin 70% alcool sunt eficiente impotriva coronavirusului. Nu diluati solutia de alcool. Alcoolul este in general sigur pentru toate suprafetele, dar poate decolora unele materiale plastice, spune Sachleben.

Peroxid de hidrogen

Conform CDC, peroxidul de hidrogen din gospodarie (3%) este eficient in dezactivarea rinovirusului, virusul care provoaca raceala comuna, in 6 pana la 8 minute de expunere.

Rinovirusurile sunt mai greu de distrus decat coronavirusurile, astfel incat peroxidul de hidrogen ar trebui sa poata descompune coronavirusul in mai putin timp. Turnati-l nediluat intr-o sticla de pulverizare si pulverizati-l pe suprafata de curatat, dar lasati-l sa stea la suprafata timp de cateva minute.

Peroxidul de hidrogen nu este coroziv, asa ca este bine sa il folosesti pe suprafetele metalice. Insa similar cu inalbitorul, acesta poate decolora tesaturile daca se varsa accidental pe hainele tale.

Ce sa nu folosesti impotriva coronavirusului

Dezinfectant preparat in casa casa

Probabil ca vei vedea tot felul de retete de dezinfectanti pe care sa ii prepari acasa, insa medicul Thomas sfatuieste sa nu folosim astfel de solutii.

"Oamenii nu stiu proportiile corecte de utilizat si Internetul nu va va oferi raspunsul corect”, avertizeaza el. "Nu numai ca te poti rani singur, dar iti poate oferi un fals sentiment de securitate".

Votca

Pe internet exista retete de dezinfectanti care folosesc votca pentru a combate coronavirusul. Cativa producatori de votca, inclusiv Tito si Smirnoff, au lansat deja declaratii in care le-au spus clientilor ca produsul lor de 80 de grade nu contine suficient alcool etilic (40% fata de 70%) pentru a ucide coronavirusul.

Otet alb distilat

Recomandarile de dezinfectare ale otetului sunt populare, dar nu exista dovezi ca acestea sunt eficiente impotriva coronavirusului.

Sursa: https://consumerreports.org
Distribuie in:
Te-ar putea interesa: