Cum pastrezi drojdia uscata si drojdia proaspata

Publicat de Ana Ionescu in 03 Aprilie 2020
Cum pastrezi drojdia uscata si drojdia proaspata
Cum pastrezi drojdia uscata si drojdia proaspata

Drojdia proaspata si cea uscata trebuie pastrate in anumite conditii pentru a nu isi pierde calitatile.

Drojdia proaspata se poate altera foarte usor daca nu este tinuta in conditii optime.

Drojdia proaspata are o culoare deschisa, textura groasa si un miros placut, usor acru. Se sfarama cu usurinta in maini atunci cand se foloseste pentru preparate.

Iata cateva sfaturi utile care te vor ajuta sa pastrezi drojidia cat mai mult timp:

Cum se pastreaza drojdia proaspata

Poti pastra drojdia proaspata in frigider dupa ce ai desfacut pachetul. Aceasta poate rezista astfel intre 10-12 zile. Atentie! Nu o mai folosi dupa ce trece aceasta perioada, deoarece dupa 5-6 zile drojdia incepe deja sa isi schimbe culoarea, iar stratul exterior de culoare inchisa va trebui indepartat inainte de a o utiliza la preparare. Trebuie indepartat acest strat pentru ca poate impiedica cresterea aluatului. La gatit se foloseste doar partea deschisa la culoare a drojdiei.

Drojdia proaspata poate fi pastrata si in congelator. Trebuie sa o scoti din ambalaj si sa o tai bucatele mici, de aproximativ 20 de grame, pe care sa le invelesti in folie de copt. Se strang bine la capete si se pun intr-o punga din plastic. Poti pastra drojdia la congelator maximum 6 luni. De fiecare data cand scoti cate un pachetel de drojidie lasa-l sa se dezghete la temperatura camerei, nu brusc.

Metoda de verificare a drojdiei proaspete

Drojdia se dizolva intr-o cantitate mica de apa calduta, cu putin zahar si faina. Daca dupa cateva minute incepe sa se activeze si sa faca spuma, atunci poate fi folosita, fiind activa.

Cum se pastreaza drojdia uscata

Drojdia uscata poate fi pastrata mult mai simplu decat drojdia proaspata. Este mai putin pretentioasa. Aceasta se pastreaza intr-un loc uscat, intunecos si racoros.

Atentie insa, nu uita ca dupa deschiderea ambalajului, calitatea drojdiei scade cu fiecare zi ce trece. Durata maxima de folosire a drojdiei uscate dupa deschiderea pachetului este de maximum 14 zile.

Daca vrei sa o pastrezi pentru mai mult timp si sa isi pastreze calitatile active pune-o intr-un borcan cu capac etans si depoziteaz-o in frigider. Astfel, drojdia uscata poate fi pastrata pâna la 6 luni.

Sursa: https://libertateapentrufemei.ro
Distribuie in:
Te-ar putea interesa: