STUDIU Coronavirusul afecteaza inima, rinichii, ficatul si provoaca leziuni intestinale si probleme neurologice sau hepatice
Publicat de Micu Adi Marian in 16 Aprilie 2020Noul coronavirus ucide inflamand si infundand sacii mici de aer din plamani, sufocand aportul de oxigen al corpului afectand organele esentiale pentru viata.
Specialistii din intreaga lume au declarat ca sunt dovezi care sugereaza ca virusul poate cauza inflamatii cardiace, boli renale acute, afectiuni neurologice, cheaguri de sange, leziuni intestinale si probleme hepatice. Toate aceste complicatii ale noului coronavirus fac practiv imposibila gasirea unui tratament pentru astfel de cazuri severe.
Prevalenta acestor efecte este prea mare pentru a le atribui doar „furtunii de citokine", un raspuns puternic al sistemului imunitar care ataca organismul, provocand pagube severe, au spus medicii si cercetatorii.
Jumatate dintre pacientii cu COVID-19 prezinta sange in urina
Aproape jumatate din oamenii spitalizati din cauza covid-19 au prezentat sange sau proteine in urina, ceea ce indica leziuni precoce la rinichi, a spus Alan Kliger, un nefrolog la scoala de Medicina din Yale, care co-prezideaza un grup de lucru care asista pacientii dializati care au covid -19.
si mai alarmant, a adaugat el, sunt datele timpurii care arata ca intre 14 si 30 la suta dintre pacientii de la Terapie Intensiva din New York si Wuhan, China - locul de unde a izbucnit pandemia - prezinta o pierdere a functiei renale si necesita dializa.
"Este un numar foarte mare de oameni care au aceasta problema. Este nou pentru mine, a spus Kliger. "Cred ca este foarte posibil ca virusul sa se ataseze de celulele renale si sa le atace".
Multe alte cauze posibile pentru afectarea organelor si a tesuturilor trebuie sa fie cercetate, au spus specialistii, inclusiv detresa respiratorie, medicamentele pe care pacientii le-au primit, febra ridicata, stresul provocat de spitalizare si impactul furtunilor de citokine.
Cu toate acestea, cand cercetatorii din Wuhan au efectuat autopsii la persoane care au murit de Covid-19, au descoperit ca 9 din 26 aveau leziuni renale acute si ca sapte aveau particule de coronavirus in rinichii lor, potrivit unui document al oamenilor de stiinta din Wuhan publicat 9 aprilie, in revista medicala Kinney International.
"Creste suspiciunea foarte clara ca cel putin o parte din leziunile renale acute pe care le vedem rezulta din implicarea virala directa a rinichilor, ceea ce este distinct de ceea ce s-a vazut in focarul SARS in 2002", a spus Paul. M. Palevsky, nefrologul scolii de medicina al Universitatii din Pittsburgh si presedinte ales al Fundatiei Nationale a Rinichilor.
Un spital din New York a avut recent 51 de pacienti UCI care au avut nevoie de tratament la rinichi pentru 24 de ore.
Coronavirusul afecteaza si inima
De asemenea, virusul poate dauna inimii. Clinicienii din China si New York au raportat miocardita, o inflamatie a muschiului cardiac, si ritmuri cardiace neregulate, care pot duce la stop cardiac la pacientii cu Covid-19.
"Pacientii ventilati mecanic par ca se simt bine si apoi brusc dezvolta o problema cardiaca care pare proportionala cu problemele lor respiratorii", a spus Mitchell Elkind, neurolog de la Universitatea Columbia. Acest lucru pare a fi proportional cu boala pulmonara.
Un raport al pacientilor grav bolnavi din China a descoperit ca aproximativ 40 la suta au suferit aritmii si 20 la suta au avut o forma de leziune cardiaca, a spus Elkind.
"Exista o anumita ingrijorare ca o parte din aceasta se poate datora influentei directe a virusului", a spus el.
Noul virus intra in celulele persoanelor infectate prin blocarea pe receptorul ACE2 de pe suprafetele celulare. Ataca fara indoiala celulele din tractul respirator, dar exista o suspiciune din ce in ce mai mare ca foloseste aceeasi usa pentru a intra in alte celule. Tractul gastrointestinal, de exemplu, contine de 100 de ori mai multi dintre acesti receptori decat alte parti ale corpului, iar suprafata sa este enorma.
"Aceasta zona este extraordinara pentru ca virusul sa invadeze si sa se reproduca", a spus Brennan Spiegel, co-redactor sef al Jurnalului American de Gastroenterologie.
intr-un set de cazuri de covid-19, cercetatorii au descoperit, ca sistemul imunitar care se lupta cu infectia intra in hyperdrive. Raspunsul necontrolat duce la eliberarea unei inundatii de substante numite citokine care, in exces, pot duce la deteriorarea mai multor organe. La unii pacienti grav bolnavi de Covid-19, medicii au descoperit niveluri ridicate ale unei citokine pro-inflamatorii numita interleukin-6, cunoscuta de catre personalul medical IL-6.
Raspunsul nelimitat, numit si "sindrom de eliberare de citokine", este recunoscut de multa vreme la alti pacienti, inclusiv la cei cu boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida sau la pacientii cu cancer care sufera anumite imunoterapii.
Pentru pacientii cu Covid-19, furtunile cu citokine sunt un motiv major pentru care unii necesita ingrijiri si ventilatie intensiva, a spus Jeffrey S. Weber, director adjunct al Centrului Cancer Perlmutter din centrul medical NYU Langone.
"Cand citokinele sunt scapate sistemic, se intampla lucruri rele", a spus el. „Poate fi un dezastru complet." Nu este clar de ce au loc furtuni de citokine la unii pacienti si la altii nu, desi unii factori genetici pot juca un rol.
Pentru a trata furtunile cu citokine, unii medici utilizeaza medicamente anti-IL-6, cum ar fi tocilizumab, care este aprobat pentru pacientii cu cancer care dezvolta furtuni de citokine ca urmare a imunoterapiei.
Un alt simptom ciudat si acum binecunoscut al Covid-19 este pierderea mirosului si a gustului. Claire Hopkins, presedintele Societatii Rinologice Rinologice, a declarat ca studiile asupra pacientilor din Italia si din alte parti au aratat ca unii isi pierd simtul mirosului inainte de a da semne ca sunt bolnavi.
"Coronavirusul poate ataca si invada terminatiile nervoase olfactive", a spus Hopkins. Atunci cand aceste fibre care detecteaza aromele sunt perturbate, ele nu pot trimite mirosuri creierului.
Ce este Anosmia?
Anosmia - termenul medical pentru incapacitatea de a mirosi - nu a fost recunoscuta initial ca un simptom al Covidului-19, a spus Hopkins.
Dar datele ulterioare dintr-o aplicatie de urmarire a simptomelor au aratat ca 60% dintre persoanele diagnosticate ulterior cu Covid-19 au raportat ca si-au pierdut simtul mirosului si al gustului. Aproximativ un sfert dintre participanti au experimentat anosmia inainte de a dezvolta alte simptome, ceea ce sugereaza ca poate fi un semn de avertizare timpurie a infectiei.
Persoanele care isi pierd simtul mirosului nu par sa dezvolte aceleasi probleme respiratorii severe. Dar un numar foarte mic de pacienti au prezentat confuzie, niveluri scazute de oxigen in sange si chiar si-au pierdut cunostinta - semn ca virusul ar fi putut calatori de-a lungul terminatiilor nervoase olfactive direct catre sistemul nervos central.
De ce se manifesta atat de diferit?
Nimeni nu stie inca de ce coronavirusul se manifesta atat de diferit de la o persoana la alta. Mai mult, au existat cazuri in care unele persoane infectate au prezentat conjunctivita.
Faptul ca virusul a fost gasit in membrana mucusului care acopera ochiul la un numar mic de pacienti sugereaza ca ochii ar putea fi o cale de intrare pentru virus - si este un motiv pentru care sunt utilizate scuturi de fata si ochelari.
De asemenea, virusul are un impact clar asupra tractului gastro-intestinal, provocand diaree, varsaturi si alte simptome. Un studiu a descoperit ca jumatate dintre pacientii cu Covid-19 au simptome gastro-intestinale. Studiile sugereaza ca pacientii cu simptome digestive vor dezvolta si o tuse.
"Intrebarea este: se comporta ca un hibrid de virusi diferiti?" spune Spiegel. „Ceea ce invatam este ca acest virus se afla in mai multe sisteme de organe."
Coronavirusul ataca ficatul
Rapoartele indica, de asemenea, ca virusul poate ataca ficatul. O femeie de 59 de ani din Long Island a venit la spital cu urina tulbure, care s-a dovedit in cele din urma cauzata de hepatita acuta. Dupa ce a dezvoltat o tuse, medicii au atribuit leziunilor hepatice unei infectii cu Covid-19.
Spiegel a spus ca a vazut mai multe astfel de rapoarte in fiecare zi, inclusiv unul din China pe cinci pacienti cu hepatita virala acuta.
Un pericol particular al virusului pare sa fie tendinta sa de a produce cheaguri de sange in venele picioarelor si in alte vase, care se pot desprinde, calatori in plaman si provoca moartea printr-o afectiune cunoscuta sub numele de embolie pulmonara.
Sursa: https://washingtonpost.com