Alimente de evitat la micul dejun, daca vrei o silueta de invidiat
Publicat de Micu Adi Marian in 04 Aprilie 2020Stiinta si micul dejun se afla in contradictoriu de cele mai multe ori. Pe de o parte, industria alimentara ne-a invatat ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, in ciuda faptului ca omiterea lui nu ne dauneaza prea mult.
Pe de alta parte, un mic dejun consistent si de calitate ne poate imbunatatii starea de spirit si poate preveni chiar depresia. Secretul se pare ca sta in a sti ce sa mananci dimineata si ce sa eviti.
Iata o lista cu alimente pe care e mai bine sa le evitam la micul dejun pentru a ne mentine sanatosi si in forma.
Painea cu unt
Contrar parerilor multor oameni, micul dejun nu trebuie sa fie o masa fara grasimi. Conteaza, insa, ce grasimi includem in alimentatie. Untul contine grasimi care ajuta la metabolizarea vitaminelor, dar si multe grasimi saturate, care pot duce la crestere in greutate si afectiuni ale inimii.
O alternativa este untul de arahide, care, potrivit studiilor, poate reduce pofta de mancare pe parcursul intregii zile deoarece mareste productia de peptida YY, un hormon care regleaza senzatia de foame, fiind astfel ideale pentru micul dejun.
Cerealele si fulgii de porumb
Desi sunt foarte practice, cele mai multe astfel de cereale contin foarte mult zahar care mai tarziu se transforma in grasime abdominala. In acelasi timp, a fost demonstrat faptul ca oamenii au tendinta de a manaca mai multe cereale la micul dejun daca acestea sunt de forma unor fulgi mici.
Alternativa sunt fulgii de ovaz fara zahar, varianta optima pentru un aport sanatos de fibre. Reducand cantitatea de zahar pe care o consumam dimineata, putem evita sentimentul de oboseala de dupa masa.
Clatite americane sau gofre la pachet
Cand esti pe fuga este mai simplu sa mananci micul dejun la pachet si multi opteaza pentru modeul american: pancakes sau gofre. Acestea contin carbohidrati rafinati, care au dezavantajul de a accentua senzatia de foame pe parcursul zilei. De asemenea, sunt foarte sarace in figre, dar contin o multime de grasimi trans care sunt daunatoare pentru sanatate.
Alternativa cea mai buna ar fi gustari rapide casa, din faina integrala, sau macar produse cu continut mai mare de fibre. Painea din faina integrala, prajita, poate fi foarte satioasa la micul dejun.
Iaurtul dietetic
Iaurtul fara grasimi a devenit foarte popular la micul dejul, insa, din nefericire, cele mai multe astfel de produse contin multe zaharuri pentru gust si foarte putine proteine. Studiile au aratat ca iaurtul cu continut normal de grasimi ajuta de fapt la pierderea in greutate. Consumul de proteine dimineata poate reduce pofta de mancare pe parcursul zilei.
Cel mai bine alegem un iaurt cu grasimi, dar fara zahar.
Sucurile din fructe
Considerate foarte sanatoase, sucurile din fructe contin la fel de mult zahar ca bauturile carbogazoase, ceea ce le face o alegere neinspirata atat pentru micul dejun, mai ales ca nu contin fibre aproape deloc. Este mult mai indicat sa consumi fructle, decat sucul. Este un mod bun de a activa sistemul digestiv dimineata si de a-l pregati pentru un aport mai mare de calorii peste zi.
Merele, usturoiul, perele, fasolea si piersicile sunt contraindicate la micul dejun. Ele contin oligozaharide, dizaharide, monozaharide fermentabile si polioli, altfel cunoscuti drept FODMAPs.
Acestia sunt carbohidrati greu de digerat si care vor fermenta in stomac si intestine, provocand balonare. Nu sunt de evitat, dar ideal este sa fie consumate mai tarziu in zi, cand sistemul digestiv este mai activ.
Sursa: https://healthline.com